Een persoonlijke coach voor om je pols
Van onze partner Samsung

Een persoonlijke coach voor om je pols

20-12-2018 21:33 Laatste update: 21-12-2018 09:18

Met het uitbrengen van de nieuwe Galaxy Watch slaat Samsung voor wearables een sportieve weg in. De nieuwe, stijlvolle smartwatch valt vooral op door het design en de krachtige batterij, concludeert redacteur Matthijs na een duurtest van een week.

Maandag
Ik ontvang de Galaxy Watch in een fraai, zwart doosje waarin naast het horloge ook wat kabels, een draadloze oplader en een uitlegboekje zit. Bij het uitpakken van het horloge blijkt deze een stuk lichter dan mijn eigen ‘ouderwetse’ horloge. Het is duidelijk dat Samsung veel aandacht aan het draagcomfort heeft besteed. Zeker belangrijk voor gebruikers die het horloge vooral voor sportieve activiteiten willen gebruiken. Ik plaats de Galaxy Watch op de lader en laad de batterij volledig op. Dit is het begin. Eens kijken hoeveel dagen hij (zij?) het uit gaat houden.

Dinsdag
Gisteravond heb ik wat appjes gedownload. De Galaxy Watch draait op Tizen, een energiezuinig besturingssysteem dat Samsung speciaal heeft ontwikkeld voor Smart TV’s en Smart Watches. In de aanbevolen apps tref ik onder meer Buienradar, Youtube, Spotify en tal van fitnessapps aan. Tizen groepeert de apps op thema en presenteert deze in een hoefijzervorm waar je doorheen kunt swipen. Navigeren gaat op een viertal manieren: via spraakopdrachten, met de twee grote drukknoppen die zich aan de rechterzijkant bevinden, via het aanraakscherm en met de ronde, fysieke draairing die daaromheen zit. Dat laatste is een handige feature omdat het invoeren van opdrachten op het minuscule, virtuele toetsenbordje anders wel erg veel gepriegel wordt. Door aan de ring te draaien, schiet je door het menu heen. Dit is ook de eerste dag dat ik merk dat de Galaxy Watch zich serieus om mijn gezondheid bekommert. Ik krijg terwijl ik zit te werken telkens vibrerende pulsjes die vertellen dat ik in beweging moet komen. De batterij is nog láng niet leeg.

Woensdag
Opvallend aan de Galaxy Watch is het design. Het horloge met de zilveren kast, zwarte ring en zwarte, rubberen polsband lijkt in tegenstelling tot bekende concurrenten erg veel op een conventioneel, high-end horloge. De verschillende wijzerplaten waaruit gekozen kan worden versterken dat effect. De eerste dagen kies ik voor een minimalistisch design dat doet denken aan een Zwitserse stationsklok. Daarna schakel ik over op een drukke plaat met wijzers. De duivel zit ook hier in de details: als ik het horloge beweeg, geeft de weerspiegeling van licht de illusie van een echte wijzerplaat die flonkert in de zon. Als ik de Galaxy Watch heel dicht bij mij oor houdt, hoor ik hem zachtjes tikken. De batterij is -wederom- nog lang niet leeg.

Donderdag
Op donderdag besluit ik de status updates even uit te zetten om me te kunnen focussen op een klus die de nodige concentratie vereist. Erg handig in zo’n geval zijn ook de standaardreacties (“Prima!, Ik bel u terug”) die Whatsappen tot een fluitje van een cent maken. Email, sms-berichten en pushberichten van nieuwsdiensten stromen weer binnen zodra ik de notificaties weer aan zet. Daarnaast krijg ik subtiele nudges om in beweging te komen, wordt gemeld wanneer de avond is begonnen en krijg ik een dagelijks overzicht van mijn activiteiten, de daily briefing. Zo ontpopt de Galaxy Watch zich tot een persoonlijke coach die de gebruiker aanzet om zo gezond mogelijk te leven. Ik kan zelfs bijhouden hoeveel glazen water ik drink. De batterij toont nog tweeëntwintig procent. Ik leg ‘m toch maar op de oplader.

Vrijdag
Tijd voor plezier. De Galaxy Watch ondersteunt apps als Uber voor het boeken van een snelle taxirit naar de stad en Spotify. Wie Spotify via de telefoon heeft geconnect met Chromecast, kan skippen naar nieuwe liedjes door het scherm van de Watch aan te tikken. Erg comfortabel. Dat geldt ook voor het voeren van telefoongesprekken met de Galaxy Watch. Ik ben van de generatie Knight Rider (een tv-serie) waarin David Hasselhoff via zijn horloge met zijn auto kon babbelen. Het is een beetje wonderlijke ervaring dat ik dit nu ook kan, althans met de vriendin. Ineens voel ik me een beetje Knight Rider.

Zaterdag
De Galaxy Watch is in staat allerlei verschillende vormen van sportieve activiteiten automatisch te herkennen en bij te houden. Het handige is dat je hier niets voor hoeft te doen, zo merk ik tijdens een fietstocht door een regenachtig duingebied. Zodra ik begin te trappen, krijg ik een seintje dat ik -inderdaad- aan het fietsen ben. Ook het aantal verbrande calorieën wordt bijgehouden, net als mijn hartslag. Ondertussen beluister ik mijn favoriete Spotify-playlist. Door deze (offline) playlist van mijn telefoon op mijn horloge over te zetten, kan ik Spotify gebruiken zonder mijn telefoon mee te hoeven nemen. Later kan ik in de app op mijn telefoon terugkijken welke route ik heb afgelegd. Had ik het horloge nog wat langer getest dan zou ik ook mijn prestaties kunnen vergelijken, en ontdekken waar het wel een tandje harder kan.

Zondag
Het eind van de week dus tijd om de balans op te maken. De Galaxy Watch is een praktisch horloge met een geweldige batterij, goed afleesbaar scherm en snel te doorgronden bediening. De horloge zit bomvol sensoren, lijkt sterk op een ‘gewoon’ horloge en is waterdicht tot vijftig meter diepte. Dankzij de zachte rubberen band voelt het horloge prettig om de pols. Maar de indruk die een weekje leven met de Galaxy Watch vooral nalaat is dat het een goed sporthorloge is dat de gebruiker op alle mogelijke manieren in beweging brengt. De Galaxy Watch is je persoonlijke coach die altijd het beste met je voorheeft.

Advertisement