Bright 25: Pocophone, Google Assistent en de VAR
Deel 4 van de jaarlijst

Bright 25: Pocophone, Google Assistent en de VAR

21-12-2018 08:16 Laatste update: 17:39

De Bright 25 is onze jaarlijst met dé tech-trends, gadgets en content van 2018. In dit deel lees je over de beste betaalbare smartphone, kunstmatige intelligentie, Facebooks rampjaar en de videoscheidsrechter.

10 Google Duplex 

Een met kunstmatige intelligentie (AI) gemaakt schilderij werd in oktober geveild voor 432.500 dollar, maar de AI die dit jaar de meeste indruk op ons maakte was de door Google ontwikkelde computerstem die niet van een menselijke stem is te onderscheiden. In mei presenteerde het bedrijf Google Duplex: technologie die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld een slimme assistent een afspraak te laten maken met de kapper of een tafel te reserveren in een restaurant. Razend knap, maar de technologie die voorlopig nog niet klaar is voor gebruik door consumenten, roept ook vragen op. Mag je de kapper en het restaurant eigenlijk wel op deze manier misleiden? En voor welk probleem is deze vorm van kunstmatige intelligentie eigenlijk precies de oplossing?

9 De videoscheidsrechter (VAR)

Het is weer eens wat anders dan een opgestoken middelvinger: sinds enkele maanden verovert het VAR-gebaar de voetbaltribunes. Bij dubieuze spelmomenten tekenen fans met hun vingers een rechthoek in de lucht: kijk nog eens naar de herhaling! De VAR (video assistant referee), die via tv-schermen kan kijken of er toch geen sprake was van buitenspel of een overtreding, is inmiddels niet meer weg te denken uit de eredivisie, maar beleefde afgelopen zomer zijn vuurdoop op het WK in Rusland. Daar greep de videoscheidsrechter onder meer in bij Duitsland - Zuid-Korea (0-2). Schadenfreude alom. “Don’t mention the VAR”, kopte de Britse krant de Daily Star na de Duitse uitschakeling.

8 Google Assistent in Nederland 

Google Assistant, pardon Google Assistent (met een e), verstaat sinds juli ook Nederlands. We kunnen nu gewoon in onze moerstaal vragen om de wekker te zetten of de weersvoorspelling te geven. Wel zo handig, nu de Google Home-speakers ook in Nederland verkrijgbaar zijn. "Hey Google, nu nog de Pixel 3!" 

7 Cambridge Analytica

We hebben Facebook nooit een sympathiek bedrijf gevonden, maar 2018 was een regelrecht rampjaar voor het sociale netwerk. Facebook kwam steeds maar weer in het nieuws met schandalen rond het gebruik van data. De grootste kwestie was zonder twijfel die rond het omstreden bedrijf Cambridge Analytica, dat de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers had binnengeharkt. Die informatie werd onder meer gebruikt om kiezers te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump en de Brexit. Facebook wist al in 2015 van de praktijken van Cambridge Analytica, maar vond het niet nodig om de getroffen gebruikers daarover te informeren. Enig lichtpuntje: na alle ophef moest Cambridge Analytica in mei faillissement aanvragen.

6 Pocophone

Een telefoon van 350 euro die helemaal niet zo goedkoop zou moeten zijn. Voor dat geld krijg je namelijk een toestel van het Chinese merk Xiaomi met dezelfde Snapdragon 845-chip die in twee keer zo dure telefoons zit. Ook het 6 GB werkgeheugen en de 64 GB opslag vind je meestal niet in zo'n goedkoop toestel. Het uitstekende 6,2 inch scherm is geen oled en de camera is niet zo goed als die in high-end toestellen. Maar wat Xiaomi hier met de Pocophone F1 biedt, is ongeëvenaard voor de prijs. Een mijlpaal in de toegankelijkheid van degelijke smartphones.