© Epic Games

'Jonge hackers verdienen grof geld met Fortnite-hacks'
Tieners

'Jonge hackers verdienen grof geld met Fortnite-hacks'

20-12-2018 14:05 Laatste update: 14:03

Een groep jonge hackers met leden vanaf 14 jaar verdient duizenden euro's per week met het hacken van accounts in de populaire game Fortnite.

De hackersgroep heeft zo'n twintig leden, vertellen zij aan de BBC. De hackers liften mee op het succes van de schaarse voorwerpen die in Fortnite te verdienen of te kopen zijn. Ze hacken accounts, bekijken welke voorwerpen die bevatten en verkopen ze daarna door. Voor de gestolen accounts vragen ze prijzen die variëren van nog geen euro tot honderden euro's voor een account met veel zeldzame voorwerpen.

De hackers gebruiken online aangeboden hackingsoftware en eerder gelekte lijsten met wachtwoorden. Met die middelen vallen ze accounts aan, soms met succes. Een 14-jarige jongen zegt tegen de BBC dat hij op één dag toegang tot meer dan duizend Fortnite-accounts heeft gekregen. De jongen ging net als veel van zijn collegahackers over tot zijn daden nadat zijn eigen Fortnite-account werd gehackt.

Duizenden euro's, geen spijt

De hackers rekruteren elkaar en delen hun kennis. Een 17-jarige Sloveense hacker zegt in zeven maanden tijd ruim 17.000 euro te hebben verdiend. Een 15-jarige Franse hacker verdiende in zijn beste week ruim 2.500 euro. Veel van de jonge hackers hebben geen spijt van hun daden en wanen zichzelf onaantastbaar.

Normaal gesproken moeten gamers uren spelen om genoeg geld in Fortnite te verdienen voor de meest zeldzame voorwerpen. Die voorwerpen zijn altijd cosmetisch: het gaat bijvoorbeeld om skins die bepalen hoe personages eruit zien, of om dansjes. Zulke voorwerpen zijn de inkomstenbron van Fortnite-maker Epic Games, die het spel gratis aanbiedt op alle spelcomputers, pc en smartphones.

200 miljoen spelers

De game heeft inmiddels ruim 200 miljoen spelers, waar Epic Games naar schatting al ruim 1 miljard euro aan heeft verdiend met de verkoop van voorwerpen in de game.