Bright 25: Schermtijd, Huawei en 'Circus Musk'
Onze tech-jaarlijst

Bright 25: Schermtijd, Huawei en 'Circus Musk'

24-12-2018 23:01 Laatste update: 25-12-2018 07:51

De Bright 25 is onze jaarlijst met dé tech-trends, gadgets, content en techies van 2018. In dit laatste deel tellen we af van nummer 5 tot 1. Met onder meer Elon Musk, Fortnite en het minderen van je telefoongebruik.

5 Huawei 

2018 was het jaar waarin Huawei Apple voorbijstreefde en de op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld werd. Het bedrijf maakt dan ook indrukwekkende toestellen, zoals de Mate 20 Pro. Ook qua laptops is Huawei een partij om rekening mee te houden. Wij vinden de Huawei MateBook X Pro een van de mooiste laptops van het jaar – al moeten we nog wel altijd een beetje lachen om de plaats van de webcam, onder een toets in de bovenste rij knoppen op het toetsenbord. Druk de toets even in en de camera komt tevoorschijn.

Westerse overheden zijn ondertussen een stuk minder enthousiast over Huawei dan de consument. Verschillende landen waarschuwen voor het gebruik van apparatuur van Huawei in telecomnetwerken: de Chinese overheid zou de apparaten kunnen misbruiken om te spioneren. In de VS is het gebruik van Huawei-apparatuur bij de overheid om die reden al verboden.

4 Smartphones met notch

Zelden werd een in eerste instantie vreemde eigenschap als de scherminkeping zo snel door andere fabrikanten overgenomen. De ‘notch’ was maar een paar maanden kenmerkend voor de iPhone X in 2017, want de scherminkepingen schoten in 2018 als paddenstoelen uit de bovenste schermranden van Android-smartphones. De Huawei P20 Pro, de OnePlus 6, de LG G7 ThinQ, de Asus ZenFone 5, de Vivo V9, de Xiaomi Mi 8, de Nokia 6.1, de Oppo RX17: de lijst van smartphones met een notch was ellenlang. Ook Apple voorzag de iPhone XR en iPhone XS dit jaar weer van de inkeping. Tot fabrikanten de camera’s en sensoren onder schermen kunnen bouwen, zullen we ze nog wel even zien. Daar komt in 2019 al verandering in: Huawei en Samsung hebben toestellen onthuld met een rond schermgat voor de camera.

3 Fortnite 

De grootste game van dit jaar is zonder twijfel Fortnite. Simpel te spelen: honderd mensen vechten het uit en wie als laatste overblijft wint. Ontwikkelaar Epic bracht de gratis Battle Royale-modus al in 2017 uit, maar dit jaar ontplofte de game echt. Qua game-hype ging Fortnite over het succes van Pokémon Go heen. Het is inmiddels op vrijwel elk apparaat te spelen en zo haast uitgegroeid tot een soort digitaal jeugdhonk. Inclusief podium: voor YouTubers zoals de populaire Nederlander Royalistiq, die dit jaar te gast was op ons techfestival Bright Day, is Fortnite een vehikel om comedy mee te maken.

2 Circus Musk 

Never a dull moment met Elon Musk. De Tesla-oprichter wist dit jaar weer alle ogen zich gericht te krijgen. Niet in de laatste plaats dankzij zijn tweets. Zo kondigde hij via Twitter aan dat hij Tesla van de beurs zou halen (gebeurde niet) en maakte hij een van de redders van de Thaise voetballertjes die vast waren komen te zitten in een grot, uit voor ‘pedo’. Leuker vonden we de vlammenwerper die hij via zijn bedrijf The Boring Company op de markt bracht. En wat te denken van de lancering van zijn Tesla Roadster die hij met een raket richting Mars stuurde? De bijbehorende ‘Starman’-livestream is een soort conceptuele kunst. Tot slot, je zou het bijna vergeten, is er ook nog goed nieuws over de productie van de Tesla Model 3. Na de nodige tegenslagen lukt het Tesla nu eindelijk om wekelijks meer dan vijfduizend exemplaren van de elektrische auto van de band te laten rollen. Misschien wel Musks grootste prestatie van het jaar.

1 Schermtijd 

Hoe optimistisch we ook zijn bij Bright en het glas altijd graag halfvol zien, de belangrijkste trend in 2018 is ontegenzeggelijk de schaduwzijde van tech. Neem de zelfrijdende auto die zijn eerste dodelijke slachtoffer heeft gemaakt. De machtsmonopolisering bij slechts een handjevol bedrijven - ook wel de Big Five genoemd: Apple, Alphabet (Google), Amazon, Facebook en Microsoft - die angstvallig veel over ons weten. Met een speciale vermelding voor Facebook dat structureel lak heeft aan onze privacy. En voor Apple dat er juist een verkooppunt van heeft gemaakt privacy zo goed mogelijk te waarborgen. Wat betreft beveiliging bereikten we dit jaar een nieuw dieptepunt met computersystemen van ziekenhuizen die werden gegijzeld voor bitcoins. En vergeet de webcambeelden niet die heimelijk in sauna’s en sportkleedkamers zijn gemaakt.

De meest essentiële kentering was echter het collectieve inzicht dat we verslaafd zijn aan onze smartphones en social media. We zijn de ontkenning voorbij, al wijzen we nog maar wat graag met het vingertje naar de makers. Het is hun schuld! Ze hebben die apparaten en apps veel te lekker gemaakt! De kritiek liet de smartphonemakers, die voor het eerst hun markt zagen krimpen dit jaar, niet koud. Apple en Google reageerden met een schermtijd-functie in respectievelijk iOS en Android die laat zien hoe lang en vaak wij onze smartphones en apps gebruiken. Dat is geen oplossing natuurlijk, maar dat is ook niet aan hen.

De oplossing zijn wij zelf. We moeten op zoek naar een nieuwe balans. Een mooi voornemen voor 2019.

Bright 25 van 2018

Lees de andere delen van onze jaarlijst:

Deel 2, met de Google Assistent en de videoscheids 

Deel 3: met elektrische auto's en de beste games

Deel 4: met e-bikes en scifi-series

Deel 5: met YouTube Premium en de Sleepwet

Dit waren de dieptepunten van tech in 2018:

Volg Bright ook op YouTube voor meer tech-video's