© WOCinTech

Met deze tips houd je je ex buiten de digitale deur

Beeld ter illustratie.

Digitaal geweld

Met deze tips houd je je ex buiten de digitale deur

24-12-2018 14:40 Laatste update: 27-12-2018 06:35

Facebook, Google en Microsoft roepen vandaag op om je wachtwoord te veranderen zodra je relatie stukloopt. Maar wat kun je nog meer doen om jezelf online te beschermen?

Elke situatie is anders en heeft mogelijk een andere aanpak nodig. Het is voor slachtoffers van huiselijk geweld belangrijk om professionele hulp in te schakelen, bijvoorbeeld via Veilig Thuis. Onderstaande tips zijn alleen als algemene informatie bedoeld. 

De belangrijkste maatregel is om je wachtwoord aan te passen. Op die manier houd je je ex-partner buiten je online accounts. Neem een sterk wachtwoord, bijvoorbeeld door vier of zes willekeurige woorden achter elkaar te plakken. Of kies een zin die je makkelijk onthoudt als wachtwoord.

Wachtwoorden bewaren

Het is verstandig om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een wachtwoord voor je e-mail maken, één voor je sociale media en één om online te shoppen.

Nog beter is om voor elke online dienst of app een ander wachtwoord te nemen. Omdat we nooit tientallen verschillende wachtwoorden kunnen onthouden, is het ook mogelijk om je wachtwoorden op te slaan in de browser of op je telefoon.

Je kunt daarvoor ook een zogeheten password manager gebruiken. Zo'n app bewaart je wachtwoorden in een digitale kluis. Dan hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden in die kluis. Het gratis LastPass is een goede keuze.

Zo maak je veilige wachtwoorden zonder gedoe

Tweestapsverificatie

Naast een wachtwoord kun je jouw online accounts op slot zetten met een dubbele beveiliging, ook wel tweestapsverificatie genoemd. Na het inloggen met het wachtwoord moet je nog een extra actie ondernemen, bijvoorbeeld een code invoeren die op je telefoon verschijnt. Dat hoef je overigens alleen maar te doen als je inlogt op een nieuw apparaat. Bij onder andere Facebook, Google, Microsoft, Apple en Dropbox kun je dit instellen.

Reacties techbedrijven

Facebook: "We willen dat mensen veilig zijn wanneer ze Facebook gebruiken. Daarom hebben we allerlei slimme tools in het platform gebouwd om je te beschermen. Ook kun je zelf van alles doen om misbruik, bijvoorbeeld zoals in dit geval door een ex-partner, te voorkomen. Kies een sterk wachtwoord, zorg ervoor dat je dit voor jezelf houdt, controleer regelmatig je privacy-instellingen en stel tweestapsverificatie in."

Google: "Om mensen de juiste privacykeuzes te laten maken, is het essentieel dat gebruikers weten hoe zij hun Google-data kunnen beheren. De afgelopen jaren hebben we daar allerlei tools voor ontwikkeld, zoals My Account." Google raadt iedereen aan om regelmatig de Security Checkup te doen, vooral als je relatie is beëindigd. Bij de Security Checkup kun je zien waar je allemaal bent ingelogd.

Microsoft: "De praktijk laat zien dat het delen van je account, en dus het wachtwoord, met je partner vaak voortkomt uit gebruiksgemak. Als de relatie stukloopt, heb je geen invloed op wat je ex-partner met jouw gegevens kan doen. Ter vergelijking: als je je pinpas verliest, laat je die gelijk blokkeren. Diezelfde houding moet er zijn bij het verbreken van een relatie. Verander of reset je wachtwoord zo snel mogelijk zodra de relatie over is."

Wie is er allemaal ingelogd?

Het is belangrijk om in de gaten te houden wie er allemaal is ingelogd op jouw online accounts. Veel bedrijven bieden daarvan een overzicht, zoals Facebook, Google, Microsoft, Apple en Dropbox. Ook WhatsApp toont alle actieve WhatsApp Web-sessies, waarmee je kunt zien of iemand stiekem zit mee te gluren met jouw berichtjes. Het is belangrijk om dit periodiek na te lopen.

Houd je informatie privé

Kijk uit met de informatie die je deelt. Als je op Facebook een openbaar bericht plaatst dat je net bij een specifieke winkel bent geweest, kan iedereen dat zien en weet je ex-partner waar je bent geweest. Dat geldt ook met het delen van je locatie bij socialmediaberichten op foto's. Je kunt de locatie-instellingen op je telefoon in zijn geheel uitschakelen (Android, iOS) om dit te voorkomen.

Neem een tweede telefoon

Als je denkt dat je ex-partner jouw communicatie in de gaten houdt, is het een optie om een tweede, goedkope telefoon aan te schaffen. Zo'n telefoon waar je alleen maar mee kan bellen en sms'en. Koop een prepaid simkaart en contacteer daarmee de mensen waarmee je contact wil hebben.

Verzamel bewijsmateriaal

De politie roept slachtoffers van digitaal huiselijk geweld op om aangifte te doen. Daarvoor is het belangrijk dat je zo veel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt. Denk aan e-mails, voicemails, WhatsApp-gesprekken en aantekeningen van telefoontjes. Bewaar alleen informatie die te maken heeft hoe de dader jou digitaal lastigvalt.

Zoek hulp

Bij Slachtofferhulp Nederland kun je terecht met je verhaal. Zij geven je praktische, juridische en psychologische hulp. Als je slachtoffer bent van digitaal huiselijk geweld, kun je bij SafetyNed lezen wat je in zo'n situatie het beste kunt doen. Wil je dat het geweld stopt? Bel dan met Veilig Thuis.