LinkedIn-oprichter: 'Sorry voor investering nepnieuwsverspreider'
Verkiezingen

LinkedIn-oprichter: 'Sorry voor investering nepnieuwsverspreider'

27-12-2018 13:19 Laatste update: 13:28

LinkedIn-oprichter Reid Hoffman heeft spijt dat hij heeft geïnvesteerd in een bedrijf dat nepnieuws zou hebben verspreid rond de Amerikaanse Senaatsverkiezingen in 2017.

Hoffman reageert op recente berichtgeving van The New York Times. De LinkedIn-oprichter en miljardair steunt de Democratische partij en legt uit dat hij in het bedrijf American Engagement Technologies (AET) investeerde. Dat bedrijf investeert op zijn beurt weer in oplossingen om nepnieuws, bots en andere digitale manipulatie en desinformatie tegen te gaan.

Zo investeerde AET in de groep New Knowledge, die volgens Hoffman zonder zijn medeweten of dat van AET juist zelf meedeed aan het verspreiden en creëren van nepnieuws. New Knowledge maakte namelijk accounts op Facebook en Twitter aan, met Russisch klinkende namen en andere informatie waardoor ze uit Rusland afkomstig leken.

Met die zogenaamd Russische accounts volgende ze het account van Roy Moore, de Republikeinse Senaatskandidaat in de staat Alabama. Volgens The New York Times wilde New Knowledge de kandidaat Moore met de Russische accounts in diskrediet brengen.

Hoffman schaamt zich voor de acties van New Knowledge. Hij biedt zijn excuses aan voor de manier waarop de groep zijn investering heeft misbruikt. Ook stelt de miljardair dat hij ervoor had moeten zorgen dat AET beter in de gaten had gehouden wat er met zijn investeringen gebeurde. Hoffman investeerde in totaal 750.000 dollar in AET.