Big Brother

Peking installeert deursloten met gezichtsherkenning

2 januari 2019 11:37

Nog dit jaar krijgen inwoners van zo'n 120.000 sociale woningen in Peking alleen toegang tot hun huis als het slimme voordeurslot hun gezicht herkent.

Het is bekend dat China zijn inwoners met technologie nauwlettend in de gaten houdt. Camera's bij zebrapaden registreren voetgangers die roekeloos oversteken en sturen meteen een boete via sms. Peking zet gezichtsherkenning ook in bij de strijd tegen wc-papierdieven. In de openbare toiletten in een park in Peking zijn gezichtsherkenningscamera's gemonteerd in de wc-rolhouders. De camera's moeten toiletpapierdieven ervan weerhouden om extra toiletpapier mee naar huis te nemen.

Peking gaat nu weer een stap verder met het controleren van zijn inwoners. Nog dit jaar worden 120.000 woningen in de sociale sector uitgerust met gezichtsherkenningscamera's gekoppeld aan slimme voordeursloten. De autoriteiten in Peking willen zo niet alleen de veiligheid van de sociale woningen verbeteren maar ook de illegale onderverhuur aan banden leggen. 

Ouderen in de gaten houden

Het gezichtsherkenningssysteem is al in 47 sociale woningprojecten geïnstalleerd. De gezichten van zo'n 100.000 bewoners en hun familieleden zijn in een database vastgelegd. Alleen mensen die herkend worden, krijgen toegang tot de woningen.Personen die gepakt worden met illegaal verhuren kunnen vijf jaar lang geen aanspraak maken op een sociale woning.

Het systeem zou ook alleenwonende ouderen in de gaten kunnen houden. Als het systeem registreert dat een persoon de woning al een tijd niet heeft verlaten, dan zal het automatisch de beheerder van het pand op de hoogte stellen zodat die een kijkje kan nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gezichtsherkenning Chinese politie verwart bus met mens