Australische overheid geeft goedkeuring aan zelfrijdende trein
200 locomotieven

Australische overheid geeft goedkeuring aan zelfrijdende trein

02-01-2019 11:36 Laatste update: 11:37

's Werelds grootste robots, de zelfrijdende treinen van het mijnbedrijf Rio Tinto, vervoeren na goedkeuring van de Australische overheid dagelijks ijzererts zonder dat er een machinist in de locomotief zit.

In mei 2018 kreeg het mijnbedrijf toestemming om een test met zelfrijdende treinen te beginnen. Nu, slechts acht maanden later, is het project volledig afgerond en operationeel. In die acht maanden heeft het mijnbedrijf meer dan een miljoen kilometers gereden met de zelfrijdende treinen die erts van 16 mijnen in West-Australië naar de havens vervoeren.

De treinen worden vanuit een operatiecentrum in de stad Perth, ruim duizend kilometer zuidelijker, in de gaten gehouden via camera's in de locomotieven. In totaal heeft het bedrijf grofweg 200 locomotieven geautomatiseerd. De treinen rijden meer dan 1700 kilometer van en naar de mijnen.

Vakbonden niet blij

De vakbonden zijn niet blij met deze ontwikkelingen. De machinisten van deze treinen behoorden tot de best betaalde ter wereld met salarissen die opliepen tot 150.000 euro. Het mijnbedrijf dat rond de 400 machinisten in dienst heeft, zegt echter dat er geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden.

Hoewel andere mijnbedrijven in Australië nog geen zelfrijdende treinen inzetten, is de automatisering in volle gang. De grote mijnbedrijven rijden met enorme zelfrijdende vrachtwagens rond op de mijnterreinen.