Bijna een derde van alle nieuwe Noorse auto’s is elektrisch
E-revolutie

Bijna een derde van alle nieuwe Noorse auto’s is elektrisch

02-01-2019 19:06 Laatste update: 19:34

Noorwegen heeft zich voorgenomen om in 2025 te stoppen met de verkoop van benzineauto’s. Vorig jaar was al bijna een derde van alle verkochte auto’s elektrisch.

Om precies te zijn was 31,2 procent van alle verkochte auto’s in Noorwegen in 2018 volledig elektrisch, zo bericht Reuters op gezag van de Noorse Wegenfederatie. Dat is ruim 10 procentpunt meer dan in 2017, toen net iets meer dan een op de vijf verkochte auto’s volledig elektrisch was.

De bestverkochte auto in Noorwegen was vorig jaar de nieuwe uitvoering van de Nissan Leaf. Er werden in totaal 46.092 volledig elektrische auto’s verkocht op een totaal van 147.929. De verkoop van dieselauto’s daalde met 28 procent, terwijl er 17 procent minder benzineauto’s werden verkocht.

De Noorse overheid stimuleert de aanschaf van elektrische voertuigen met belastingvoordelen. Ook mogen elektrische auto’s gratis parkeren. De belangrijkste obstakels voor het halen van de doelstelling van 100 procent elektrische auto’s in 2025 zijn volgens de Noorse vereniging voor elektrische voortuigen een laadpaaltekort en een gebrek aan elektrische auto’s.

Grootste olie- en gasproducent

Noorwegen is de grootste producent van olie en gas van West-Europa. De Noorse overheid belegt de olie- en gasopbrengsten al sinds jaar en dag via een staatsfonds. De waarde van de bezittingen is realtime te bekijken via een website. Op het moment van schrijven is het fonds goed voor 8.277 miljard Noorse kronen (838 miljard euro).

Bekijk de Bright Duurtest van de Nissan Leaf Tekna 40 kWh