's Werelds eerste 3D-geprinte motorfiets is een lichtgewicht
Legomotor

's Werelds eerste 3D-geprinte motorfiets is een lichtgewicht

04-01-2019 15:01 Laatste update: 15:07

De motorfiets Nera komt bijna compleet uit de 3D-printer. Inclusief de banden.

Alleen de elektrische componenten die de e-bike aandrijven zijn traditioneel. Zelfs de luchtloze banden zijn 3D-geprint. Daar was een speciaal ontwerp voor nodig om nog wel enige vering te bieden.

Om de elektrische motorfiets Nera te maken zijn maar 15 onderdelen nodig. Dat scheelt manuren bij de productie. Bovendien weegt de motor maar 60 kilo waar een reguliere motorfiets meer dan twee keer zoveel weegt. Dat maakt de fiets een stuk gemakkelijker te rijden en scheelt qua energie direct in te verplaatsen massa.

Futuristische looks

Nera is ontworpen en gemaakt door het innovatielab van het Duitse BigRep dat producent is van grote 3D-printers. Nera is dus geen prototype van een nieuw te bouwen motorfiets maar een kijkje in wat mogelijk is met de techniek van BigRep.

De looks zijn lekker futuristisch, en dat mag ook wel bij ‘s werelds eerste 3D-geprinte motor. Het mat zwart doet het meteen goed. Daarnaast helpt mee dat op de plaats waar je het motorblok zou verwachten, nu leegte zit. Je ziet direct dat het een e-bike is, waarbij de aandrijving zonder tussenkomst van een ketting op het achterwiel zit.

Veel zijwind

Dus inderdaad, er is geen vering. En met deze banden kun je niet lekker de bocht door sturen want ze hebben geen ronding. En ja, de fiets zal veel zijwind vangen wat het rijgedrag nadelig beïnvloedt. En toch hopen we op een toekomst waarin we op Nera rond kunnen rijden.