'Microsoft gaat gebruikers meer controle over eigen data geven'
Privacy

'Microsoft gaat gebruikers meer controle over eigen data geven'

03-01-2019 20:58 Laatste update: 21:04

Microsoft lijkt te werken aan een platform waarop gebruikers nauwkeurig kunnen zien en controleren wat het bedrijf over hen weet.

Dat meldt ZDNet op basis van bericht van de anonieme Twitteraar Longhorn. De site ontdekte ook een inmiddels offline gehaalde projectpagina van de site, onder de naam 'Project Bali'. De site wordt omschreven als "een nieuwe persoonlijke databank die gebruikers in controle stelt over alle data die over hen wordt verzameld".

Ook zouden gebruikers hun eigen data kunnen "visualiseren, beheren, delen en verkopen". Het lijkt erop dat het project niet alleen draait om persoonlijke data van Microsoft-diensten, maar ook voor allerlei andere gegevens. Gebruikers zouden via het platform data zoals medische gegevens en betaalinformatie in eigen beheer kunnen houden, en derden toegang kunnen verschaffen of die toegang weer intrekken.

Facebook beloofde begin 2018 met een soortgelijk platform te komen. In de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal beloofde het bedrijf nog in 2018 een site te lanceren waarop gebruikers precies konden zien welke informatie Facebook over hen verzamelde. Die site is er inmiddels nog steeds niet. Wel was Facebook in de tussentijd het middelpunt van nog enkele privacyschandalen en datalekken.