Twitter-protest Japanse monniken: 'Ik kan dit in mijn gewaad'
Monnikenwerk

Twitter-protest Japanse monniken: 'Ik kan dit in mijn gewaad'

07-01-2019 10:59 Laatste update: 11:03

Japanse monniken protesteren met video's op Twitter tegen een verkeersboete voor het dragen van een gewaad tijdens het autorijden. Ze laten zien wat ze nog meer kunnen met hun pij aan.

Een Japanse monnik kreeg vorige week een verkeersboete voor het dragen van zijn habijt tijdens het autorijden. Volgens de agent was het besturen van de auto met een kimono aan 'belemmerend en gevaarlijk'. De Japanse wet verbiedt het rijden in kleding die mogelijk veilig autorijden beïnvloedt. De boete veroorzaakte veel consternatie in de Japanse gemeenschap van monniken.

Collega-monniken protesteren door video's op Twitter te plaatsen met het bijschrift 'Ik kan dit in gewaden'. In die video's laten de monniken zien wat zij allemaal zoal kunnen zonder dat het dragen van hun habijt hen daarbij belemmert.

De video's tonen monniken die jongleren, touwtjespringen, fietsen, drummen, zwaardvechten tot en met een atletische monnik die acrobatisch salto's maakt gehuld in zijn kimono.

Volgens Japanse media zou de monnik weigeren zijn boete te betalen. De monnik zegt dat hij iedere dag meerdere malen zijn diensten moet verlenen en tussen locaties niet van kledij kan wisselen. Bovendien zou hij al twintig jaar lang met zijn gewaad in de auto hebben gereden.