Beeld © Vive
Beeld © Vive
Oogtracking 👀

Nieuwe VR-bril HTC volgt waar je naar kijkt

8 januari 2019 15:44

De HTC Vive Pro Eye heeft een ingebouwde oogtracker. Hierdoor is het mogelijk om met je ogen een menu te bedienen, of extra details te lezen als je ergens langer naar kijkt.

Het feit dat de VR-hype het afgelopen jaar weer is gaan liggen, weerhoudt HTC er niet van om nieuwe VR-brillen te ontwikkelen. Op de techbeurs CES in Las Vegas heeft het Taiwanese bedrijf twee nieuwe VR-brillen aangekondigd.

Zakelijke markt

Als eerste de Vive Pro Eye, een bril voor de zakelijke markt. Door ingebouwde sensoren aan de binnenkant van de bril, weet het apparaat waar je op dat moment naar kijkt. Dat is bijvoorbeeld handig om keuzes in het menu te maken.

Ook kan de technologie gebruikt worden om efficiënter beelden scherp te maken in de bril. Zo kan de headset meer details laten zien als een gebruiker langere tijd naar een specifiek punt kijkt.

VR-bril voor consumenten

Ook voor consumenten is er een nieuwe bril onderweg: de Vive Cosmos. Dit is een concurrent voor de Oculus Go-bril en kan zowel thuis als onderweg worden gebruikt. De bril werkt zowel met een smartphone als met een computer en heeft geen extra sensoren in de ruimte nodig om de positie van de drager te bepalen.

Beide brillen zijn later dit jaar eerst voor ontwikkelaars beschikbaar, voordat ze op de markt komen. De prijzen zijn nog niet genoemd.

Firefox VR-browser

Verder laat HTC weten later dit jaar een internetbrowser voor virtual reality te lanceren, in samenwerking met Firefox. Daarnaast vertelde het bedrijf dat er in een jaar tijd duizend games zijn toegevoegd aan het platform.

HTC komt ook met een nieuw abonnement: vanaf 5 april zijn alle VR-games te spelen voor een vast bedrag per maand. De hoogte van dit bedrag is nog onbekend.

Eerste indruk: Magic Leap-bril met augmented reality

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Is virtual reality geflopt?