© Hyundai

De nieuwe conceptauto van Hyundai kan lopen
Wandelende auto

De nieuwe conceptauto van Hyundai kan lopen

08-01-2019 18:19 Laatste update: 09-01-2019 12:08

De Hyundai Elevate is een auto die zowel kan rijden als over 1,5 meter grote gaten kan 'stappen'.

De wandelende auto Elevate van Hyundai lijkt zo uit een Transformers-film te komen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf presenteerde de Elevate deze week tijdens de techbeurs CES. De fabrikant noemt het 'de eerste Ultimate Mobility Vehicle (UMV)' waarbij de techniek uit elektrische auto's en robotica wordt gecombineerd.

Volgens Hyundai is het voertuig vooral bedoeld om ingezet te worden rond noodsituaties, zoals bosbranden, aardbevingen en tsunami's. De auto moet op elke ondergrond kunnen voortbewegen. De Elevate kan door mensen bestuurd worden, maar ook volledig autonoom rijden.

Concept

Mocht het geheel nogal futuristisch aandoen: dat klopt. Hyundai heeft alleen een aantal niet-werkend schaalmodellen van de Elevate.

Wel is het bedrijf daadwerkelijk bezig met de ontwikkeling van lopen en rijden, zo blijkt uit een video van een prototype.

Over obstakels en ijs

De auto moet uiteindelijk over obstakels van 1,5 meter breed kunnen stappen, terwijl hij nog steeds de snelheid van een normale auto op de snelweg haalt. Ook kunnen de wielarmen naar de zijkant uitschuiven, waardoor het voertuig een breedte van 4,5 meter kan overbruggen. Daarnaast moet het voertuig ook uitgerust kunnen worden met wielen om over ijs te lopen.

Een tijdlijn voor wanneer dit voertuig daadwerkelijk mensenlevens moet gaan redden, is er nog niet.

Kijk ook: review elektrische Hyundai Kona

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's