Eerste DNA-test voor katten te koop voor consumenten
CatKit

Eerste DNA-test voor katten te koop voor consumenten

15-01-2019 19:30 Laatste update: 17-01-2019 13:08

Met de Basepaws Catkit kan je een DNA-test van je kat laten uitvoeren om de stamboom, unieke genetische eigenschappen, gezondheid en levensverwachting van je poes of kater in kaart te brengen.

De Basepaws CatKit is een DNA-test voor je kat, vergelijkbaar met de DNA-tests aanbieders als 23andMe die aan de hand van opgestuurde monsters DNA-profielen van mensen maken. Na het ontvangen van de CatKit moet je een monster nemen door met een meegeleverde 'plakbandje' enkele haren van je kat te verzamelen. Dat DNA-monster stuur je op naar Basepaws en enkele maanden later kan je online inloggen op het DNA-profiel van je kat.

Rassen

Dat profiel bestaat onder andere uit de stamboom. De kattenstamboom is opgemaakt uit een overzicht over in hoeverre je kat afstamt van een bepaald ras. In tegenstelling tot honden zijn de meeste katten geen puur ras maar een mengvorm van verschillende rassen. In het rapport zijn op dit moment 26 kattenrassen opgenomen, maar Basepaws zegt dat deze index met de tijd zal groeien. In het rapport staan ook 16 wilde rassen. Het DNA-profiel van je kat laat ook zien of je kat afstamt van een puma of een sneeuwpanter. 

Kans op ziektes

De DNA-test brengt ook de gezondheid van je kat in kaart, zoals het risico op gezondheidskwalen als gevolg van genetische afwijkingen. Denk bijvoorbeeld aan astma of allergieën. Het gezondheidsrapport zal later in 2019 beschikbaar komen, net zoals een rapport met bijvoorbeeld advies voor een speciaal dieet en een rapport over kenmerkende eigenschappen gebaseerd op het DNA van je kat. 

Het DNA van de kat wordt opgeslagen en naarmate er meer bekend wordt over de effecten en gevolgen van verschillende genen zal de genetische informatie van de kat steeds uitgebreider worden.

Wetenschappelijk onderzoek

Basepaws zoekt ook katteneigenaren die mee willen werken aan wetenschappelijk onderzoek om genetische factoren in kaart te brengen die invloed hebben op katteneigenschappen en kattenziektes die momenteel nog niet bekend zijn. Een Basepaws CatKit kost 95 euro.
 

Getest: sites die met je DNA je afkomst analyseren

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube