Orgaanhandel

Chinees die nier verkocht om iPhone te kopen is nu invalide

11 januari 2019 19:04

Een Chinese jongen die in 2011 een nier verkocht om een iPhone 4 te kunnen aanschaffen, is nu invalide. Hij heeft de rest van zijn leven dialysebehandelingen nodig.

De destijds 17-jarige Xiao Wang verdiende 22.000 yuan (2.800 euro) door een van zijn nieren te laten verwijderen bij een illegaal ondergronds ziekenhuis. Ruim voldoende om een iPhone 4 aan te schaffen - destijds een belangrijk statussymbool op zijn school.

Hoewel het ziekenhuis Wang beloofde dat na een week weer een normaal leven zou kunnen leven, ontstonden er complicaties. De operatiekamer bleek niet goed schoongemaakt, waardoor Wang een infectie opliep aan zijn wond, bericht Oriental Daily, een krant uit Hong Kong.

Schadevergoeding

Zijn familie ontdekte pas dat Wang een nier had verkocht nadat de operatie had plaatsgevonden en de tiener ziek werd. Toen Wang zich bij een regulier ziekenhuis meldde, was zijn overgebleven nier al te zeer aangetast.

Sindsdien is de inmiddels 24-jarige Wang aan bed gekluisterd. Hij heeft nierdialysebehandelingen nodig. Het illegale ziekenhuis werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patiënt helpt doktoren door zijn nier in 3d te printen