Rechter: verdachte hoeft telefoon niet te ontgrendelen
Rechtszaak in VS

Rechter: verdachte hoeft telefoon niet te ontgrendelen

15-01-2019 09:19 Laatste update: 09:20

In een Amerikaanse rechtszaak heeft een rechter geoordeeld dat een verdachte zijn vingerafdruk niet hoeft af te staan om zijn smartphone te ontgrendelen. Ook is hij niet verplicht de telefoon te ontgrendelen met zijn gezicht.

Een rechter in Californië heeft bepaald dat politieagenten of opsporingsautoriteiten bij een huiszoeking in een afpersingszaak de aanwezigen niet mogen dwingen om hun telefoon of andere apparaat te ontgrendelen via gezichtsherkenning, irisscan of een vingerafdrukscan.  

Ook in de VS geldt dat een verdachte niet gedwongen kan worden om mee te werken aan zijn of haar eigen veroordeling, door bijvoorbeeld wachtwoorden of pincodes over te dragen. Er is echter twijfel of deze restrictie ook geldt bij biometrische methodes om apparaten te ontgrendelen, zoals gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner.

Volgens de rechter in Californië is dit in dit geval wel zo en is het verzoek 'in strijd met het Vierde en Vijfde Amendement van de grondwet'. Het verzoek is daarnaast beoordeeld als 'te breed'.

Eerdere zaak

Ondanks de heldere uitspraak kan een andere rechter in een andere zaak weer anders oordelen. In oktober 2018 dwong de FBI een verdachte om zijn telefoon te ontgrendelen met zijn gezicht. Dit zou de eerste keer zijn geweest.

Kijk ook: hoe onveilig is gezichtsherkenning?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's