Beeld © Bjørn Karmann
Beeld © Bjørn Karmann
Google Home-hack

Zo reageert je slimme speaker op andere namen

15 januari 2019 13:08

Een in Amsterdam wonende ontwerper heeft een accessoire ontwikkeld voor de slimme speakers van Google en Amazon. Met Alias kan je het ontwaakwoord aanpassen in wat je maar wilt.

Een van de vervelende dingen aan de Google Home-speakers is dat je de slimme assistent steeds wakker moet schudden door 'Hey Google' te zeggen. Je hebt niet de mogelijkheid om de speakers een andere naam te geven.

Bij de slimme assistent van Amazon, Alexa, kan je het 'ontwaakwoord' wel aanpassen, maar alleen in 'Echo' of 'Computer'. Daar heeft de Deense ontwerper Bjørn Karmann, samen met vakgenoot Tore Knudsen, een oplossing voor gevonden.

Gesmolten vingerhoed

Zijn 3D-geprinte accessoire Alias ligt als een gesmolten vingerhoedje op de bovenkant van een slimme speaker. De speaker wordt hierbij 'doof' gemaakt, door een onhoorbare ruis te verspreiden.

Via een app geef je de speaker elke naam of geluid die je maar wilt. Zeg je vervolgens dat ontwaakwoord, dan 'fluistert' Alias geluidloos 'Hey Google' of 'Alexa' tegen de slimme speaker en verdwijnt de ruis tijdelijk, waardoor de speaker wel antwoord kan geven.

Zelf bouwen

In de video lijkt het erop alsof Project Alias een product is dat je zo kunt bestellen, maar in werkelijkheid is het een ingenieus bouwpakket waarvan je wel gratis de handleiding krijgt, maar niet de bouwstenen.

Je moet dus zelf over een 3D-printer, een Raspberry Pi A+, twee kleine speakers van 16mm en de nodige technische kennis beschikken om het project te laten slagen.

Getest: 7 slimme speakers met Google Assistent

Meer gadgetvideo's? Volg Bright op YouTube