Levensgevaarlijk

YouTube verbiedt gevaarlijke uitdagingen zoals Bird Box Challenge

16 januari 2019 11:37

YouTube verbiedt de soms levensgevaarlijke uitdagingen die gebruikers met elkaar aangaan, zoals de recente Bird Box Challenge waarbij mensen geblinddoekt autorijden.

YouTube raadde gevaarlijke uitdagingen en 'pranks' in het verleden al meermaals af, nu heeft de site zulke challenges nadrukkelijk opgenomen in zijn verscherpte richtlijnen. Daarmee maakt YouTube duidelijk dat het rages zoals de recente Bird Box Challenge niet accepteert.

Bij de Bird Box Challenge gaan mensen in verwijzing naar de gelijknamige Netflix-film geblinddoekt de straat op. Afgelopen weekend veroorzaakte een Amerikaanse tiener nog een crash toen zij geblinddoekt met een auto de weg op was gegaan.

Gevaarlijke 'grappen' ook in de ban

"We hebben onze richtlijnen verscherpt om duidelijk te maken dat uitdagingen zoals de Tide Pod challenge of de Fire challenge tot de dood kunnen volgen of hebben gevolgd, en niet op YouTube thuishoren", aldus de videosite. Begin 2018 daagden vooral Amerikaanse tieners elkaar uit om tabletten met vloeibaar wasmiddel van het merk Tide op te eten, tientallen mensen kwamen daardoor in het ziekenhuis. YouTube verwijderde dergelijke video's destijds ook al direct.

YouTube maakt het ook duidelijk dat zogenoemde prank-video's niet mogen als de slachtoffers van de grap gewond kunnen raken of geloven dat zij in levensgevaar zijn.

Overgangsperiode

De komende twee maanden geldt nog een overgangsperiode op YouTube. Video's die de verscherpte richtlijnen overtreden worden direct verwijderd, maar het kanaal waarop ze geplaatst zijn krijgen nog geen waarschuwing. Na de twee maanden gelden de standaardregels: drie waarschuwingen binnen drie maanden en het account wordt geschrapt.

Deze challenges kwamen de afgelopen jaren voorbij op YouTube:

Bird Box Challenge: In verwijzing naar de film Bird Box, waar personages geblinddoekt rondlopen, maken mensen filmpjes waarin zij zelf geblinddoekt de straat op gaan, door winkelcentra struikelen en zelfs achter het stuur kruipen.

Tide Pod Challenge: Amerikaanse media besteedden begin 2018 aandacht aan tieners die wasmiddeltabletten zouden opeten. Tieners voegden de daad bij het woord en daagden elkaar uit daadwerkelijk tabletten met vloeibare wasverzachter door te slikken, met tientallen ziekenhuisopnames tot gevolg.

Fire Challenge: Gebruikers overgieten zichzelf met bijvoorbeeld aanstekervloeistof en steken dat aan. Dit zou vooral veel eerste- en tweedegraads brandwonden hebben opgeleverd.

Kiki Challenge: Terwijl het nummer In My Feelings van rapper Drake draait, stappen mensen uit een langzaam rijdende auto, doen een dansje en gaan weer zitten. Vooral riskant als de bestuurder zelf de uitdaging uitvoert. Een Amerikaanse tiener werd door onhandig uitstappen met een schedelfractuur bewusteloos naar de eerste hulp gebracht.

Condom Challenge: Mensen snuiven een condoom op via een neusgat, en halen hem er via hun mond weer uit. Dit kan verstikking veroorzaken, maar lijkt zonder slachtoffers te zijn overgewaaid.

Cinnamon Challenge: Gebruikers moeten een eetlepel kaneelpoeder binnen een minuut doorslikken zonder water. Lijkt onschuldig, maar het fijne poeder kan in de longen komen, daar vast klonteren en ernstige schade aan de longen veroorzaken, met zelfs een klaplong tot gevolg. Een Amerikaanse tiener belandde vier dagen in het ziekenhuis, in 2015 zou een 4-jarige Amerikaanse peuter zijn overleden door verstikking na het innemen van kaneelpoeder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube laat je swipen door gerelateerde video's

YouTube-baas beantwoordt vragen Bright-kijkers

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's