Apple-baas: meer toezicht op online datahandel nodig
'Privacy terugpakken'

Apple-baas: meer toezicht op online datahandel nodig

17-01-2019 17:15 Laatste update: 17:20

Apple-ceo Tim Cook vindt dat de Amerikaanse overheid het recht op online privacy bij wet moet afdwingen. Hij pleit voor een verplicht controlebureau.

Tim Cook doet die oproep in een open brief in Time Magazine. De Apple-topman vindt dat consumenten het niet langer moeten tolereren dat bedrijven op grote schaal dataprofielen verzamelen. Cook wijst op de gevolgen van de enorme datalekken zoals we die in 2018 zagen en de krimpende mogelijkheid voor consumenten om hun eigen digitale leven te bepalen.

"Dit probleem is op te lossen, het is niet te groot, te uitdagend of te laat", schrijft Cook. Hij roept Amerikaanse weggevers op om wetgeving te maken die de privacy van gebruikers beter beschermt.

Vier principes

Die wetgeving moet volgens Cook vier principes volgen. Ten eerste zouden bedrijven zo min mogelijk data moeten verzamelen en ten tweede zouden alle bedrijven duidelijk moeten maken wat zij verzamelen en waarom.

Ten derde zouden alle consumenten toegang moeten hebben tot de data die er over hen wordt verzameld, zodat ze die kunnen inzien, aanpassen of verwijderen. Als laatste wil Cook een recht op databescherming. "Anders is vertrouwen onmogelijk", zegt de Apple-CEO.

Voor de Europeaan klinken die eisen misschien bekend in de oren. In mei 2018 werd de privacywet AVG in Europa van kracht. Sindsdien hebben consumenten in de EU al dergelijke rechten en worden bedrijven aan de eisen gehouden.

Data inzichtelijk maken

Cook gaat wel een stapje verder dan de Europese situatie. Hij zou graag zien dat de Amerikaanse handelscommissie FTC een soort toezichtkantoor opricht waar datahandelaren zich verplicht door moeten laten controleren. Zo zou het voor consumenten helder moeten worden of hun persoonsgegevens bijvoorbeeld door een webshop wordt doorverkocht als zij daar wat bestellen.

Consumenten moeten volgens Cook precies kunnen zien wat er met hun data gebeurt, aan wie het wordt verkocht en zij moeten hun informatie kunnen verwijderen. "Technologie heeft de potentie om de wereld positief te veranderen, maar we kunnen dat potentieel nooit waarmaken zonder het geloof en vertrouwen van de mensen die het gebruiken", schrijft Cook.

Apple op bres voor privacy

Apple zet zich de afgelopen jaren steeds duidelijker in voor de privacy van zijn gebruikers. Zo verzamelt het nadrukkelijk zo min mogelijk data over gebruikers. Apples slimme assistent Siri verzamelt enkel op kleine schaal geanonimiseerde data, de locatie van gebruikers wordt via Apple Maps niet bijgehouden en Apple weigert regelmatig politiediensten te helpen met het kraken van de beveiliging van iOS.

Critici noemen de opstelling van Cook echter al langer hypocriet. Zo heeft Apple in China een deel van de privacy uit handen gegeven aan de regering. Ook nemen mensen het Cook kwalijk dat hij kritiek heeft op onder meer Google, terwijl Apple wel miljarden verdient omdat Google de standaard zoekmachine van browser Safari is.

Kijk ook: 'Waarom iPhones beter zijn dan Android-telefoons'

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube