Koeien produceren naast melk ook data
Van onze partner Nederlandse Zuivel Organisatie

Koeien produceren naast melk ook data

17-12-2018 08:40 Laatste update: 22-01-2019 11:20

In de documentaire De Wondere Wereld van de Zuivel gaat presentatrice Miriam van 't Veer naar de Dairy Campus in Wageningen. Bij het onderzoek naar de balans tussen milieu, dierenwelzijn en gezondheid, wordt steeds vaker data toegepast.

Wie de cijfers rond de Nederlandse zuivelsector op een rijtje zet, ziet louter superlatieven. De export van melkproducten draagt voor ruim zeven miljard euro bij aan onze handelsbalans. We voeren die enorme hoeveelheid melk, kaas en boter voor tachtig procent uit binnen Europa maar ook daarbuiten wordt er genoten van Nederlandse zuivel. In totaal vinden Nederlandse zuivelproducten hun weg naar honderdvijfendertig landen over de hele wereld. Jaarlijks wordt een groeipercentage van zeven procent genoteerd.

Ruimte voor innovatie

Presentatrice Miriam van 't Veer brengt in de mini-documentaire De Wondere Wereld van de Zuivel een bezoekje aan de Dairy Campus in Wageningen. Manager Kees de Koning vertelt over de voorlichting en het onderzoek dat hier verricht wordt, in opdracht van de Nederlandse zuivelsector. Er is namelijk volop ruimte voor innovatie, zo blijkt. Vooral het verzamelen, analyseren en toepassen van data wordt steeds belangrijker.

Dr. ir. Karin Groenestein van de Wageningen Universiteit legt uit dat met het succes van de Nederlandse zuivelsector ook een verantwoordelijkheid komt. Al die 1,6 miljoen koeien die Nederland rijk is, zorgen namelijk ook voor de uitstoot van broeikasgassen. Er wordt in proefstallen volop onderzoek gedaan naar manieren om die uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door aanpassingen in de samenstelling van het voer dat de koe krijgt.
 

Grote prioriteit

PhD Onderzoeker Sanne van Gastelen laat zien dat met kleine veranderingen in het menu de methaanemissie omlaag gebracht kan worden. Methaan is een broeikasgas. Dus vermindering heeft, zeker gezien de klimaatakkoorden die momenteel worden gesloten, grote prioriteit. Volgens Van Gastelen helpt het vervangen van een deel van het gras voor mais al behoorlijk bij de beheersing van de methaanuitstoot.

Verbindende factor bij al die innovaties is onderzoek en data, stelt Kees de Koning van de Dairy Campus: "Onze koeien produceren geen melk, maar data." 

Benieuwd hoe die koeien de data produceren? Bekijk het fragment uit de documentaire 'De wondere wereld van de zuivel' hieronder.