Defensie kan kleine drones niet uit de lucht knallen
Lasersysteem in de maak

Defensie kan kleine drones niet uit de lucht knallen

28-01-2019 20:02 Laatste update: 20:10

Defensie heeft geen methode om kleine drones onschadelijk te maken. Alleen voor grote drones met een verbrandingsmotor heeft het een luchtdoelraket.

Tv-programma Nieuwsuur is bij Defensie op bezoek geweest om te vragen wat de organisatie kan doen tegen overlast of bedreigingen van kleine drones. "Ja, goede vraag...", antwoordt de woordvoerder in de reportage.

Defensie heeft namelijk geen wapens of technologie dat ervoor zorgt dat kleine drones uit de lucht worden gehaald. Wel is het leger op dit moment bezig met de ontwikkeling van een lasersysteem, samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Met dit systeem moeten kleine drones op hele specifieke plekken geraakt kunnen worden, waardoor ze binnen één 'schot' onklaar worden gemaakt.

Voor grote drones van meerdere meters breed heeft Defensie wel een luchtdoelraket: de Stinger. Dit draagbare lanceerstation heeft een infraroodsensor, waarmee de drone via de warmte van de verbrandingsmotor op te sporen is.

Vliegveld Londen

De vraag is actueel nadat in december 140.000 passagiers vast kwamen te zitten op het Britse vliegveld Gatwick Airport. Dit vliegveld werd urenlang geteisterd door één consumentendrone. Daar komt bij dat een kleine drone ook ingezet kan worden als spionagemiddel of zelfs als vliegende bom.

Eerder liet de Nederlandse Luchtvaartpolitie ook weten niets te kunnen doen tegen de drones. Een experiment om met roofvogels drones te ontvleugelen, liep uiteindelijk op niks uit.

Kijk ook: waarom lasers geweldig zijn

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's