© Bluetooth

Nieuwe Bluetooth-versie weet exact waar je gadget is
Centimeterwerk

Nieuwe Bluetooth-versie weet exact waar je gadget is

28-01-2019 20:52 Laatste update: 22:37

Het nieuwe Bluetooth 5.1 beschikt over een 'richtingzoeker' waarmee een apparaat tot op centimeters nauwkeurig te traceren moet zijn.

De nieuwe Bluetooth-standaard 5.1 is vanaf nu beschikbaar voor ontwikkelaars. Dat kondigde de Bluetooth Special Interest Group (SIG), de organisatie die over het draadloze protocol gaat, maandag aan.

De nieuwe versie voegt onder andere een 'richting opsporende functie' toe, waarmee het lokaliseren van objecten 'tot op centimeterniveau accuraat' moet worden.

Dat kan makkelijk zijn voor apparaten zoals Tile, een tracker die je helpt bij het terugvinden van je sleutels. Bij het terugzoeken moet je nu nog verschillende kanten oplopen om te kijken of het signaal sterker of zwakker wordt.

400 miljoen producten

Een andere toepassing is het gebruik van Bluetooth in het museum om bezoekers meer informatie te bieden over het kunstwerk waar ze op dat moment recht voor staan.

Volgens de baas van SIG, Mark Powell, is het gebruik van Bluetooth om een locatie te vinden de afgelopen jaren flink toegenomen. "De voorspelling is dat het in het jaar 2022 in 400 miljoen producten zit verwerkt."

Even wachten

De laatste update van Bluetooth, versie 5.0, was in juli 2016 en deze variant is nog steeds niet geïntegreerd in veel nieuwe apparaten. De nieuwe Apple Airpods krijgen waarschijnlijk wel Bluetooth 5.

Het duurt doorgaans een paar jaar voordat de nieuwste Bluetooth-standaard gemeengoed wordt in apparaten. 

Kijk ook: de beste AirPods-alternatieven

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's