Nieuws

DWDD-akkoord: Verleiders naar AIVD, Ollongren naar theater

29 januari 2019 19:39

De theatermakers van het collectief De Verleiders gaan in op de uitnodiging van minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken om een kijkje te nemen bij de AIVD. De minister op haar beurt gaat naar hun nieuwe theatervoorstelling #ikhebniksteverbergen over privacy kijken. Dit maakte Matthijs van Nieuwkerk bekend in De Wereld Draait Door.

Mannen met een missie dus

Van Nieuwkerk reageerde aan het begin van DWDD op de ophef die gisteren tijdens en na de uitzending ontstond. De presentator ging in zijn verklaring niet in op het feit dat het gesprek aan zijn tafel, met onder anderen Pierre Bokma en Victor Löw, een sketch bleek. Wel erkende hij dat hij kritischer had moeten zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Verleiders: 'Gesprek DWDD had genuanceerder gekund'

Het gesprek leidde tot boze reacties van veel tech-experts van onder meer NOS en RTL en minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken. De experts maakten zich boos dat de acteurs aan tafel onwaarheden en ongefundeerde stellingen poneerden. Makers George van Houts en Tom de Ket onthulden dinsdagmiddag al dat het gesprek een sketch was.

Hoger ingeschat

Van Nieuwkerk gaf geen verklaring waarom DWDD zich voor deze sketch had geleend zonder hier uitleg over te geven. Van Nieuwkerk: "Wij hadden de vijf acteurs van De Verleiders te gast. En die spraken over hun nieuwe voorstelling #ikhebniksteverbergen. In die voorstelling houden zij de big data en onze privacy, die steeds meer onder druk staat, scherp tegen het licht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DWDD reageert op felle kritiek op privacy-item

"De Verleiders zijn niet de eerste de beste. Hun voorstelling over de bankwereld leidde bijvoorbeeld niet zo lang geleden tot een voorstel voor aanpassing van ons geldstelsel. Mannen met een missie dus", zei Matthijs. Minister Ollongren heeft laten weten met De Verleiders in discussie te gaan nadat ze in elkaars keuken hebben gekeken en zij de voorstelling heeft gezien. Die discussie vindt plaats in februari op televisie.

Tech-expert Daniel Verlaan van RTL Nieuws, die als eerste op Twitter alle fouten in het gesprek op een rij zette, reageerde dinsdagavond verbouwereerd op het uitblijven van een reactie. "Dan heb je 1,5 miljoen kijkers, laat je vijf mannen feitenvrij leeglopen over privacy en security, en dan kom je met dit excuus: 'te weinig kritische verbazing'. Jammer, had DWDD hoger ingeschat."