Eerste indruk: de slimme Lightcycle-lampen van Dyson
Smart home

Eerste indruk: de slimme Lightcycle-lampen van Dyson

30-01-2019 19:25 Laatste update: 12-07-2019 15:46

Dysons nieuwe bureaulamp en staande lamp moeten een leven lang meegaan, mede dankzij technologie uit satellieten. Ook hebben ze slimme features en app-bediening.

Review: Dyson Lightcycle

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je lamp knippert, haast onzichtbaar maar voldoende om onderbewust te irriteren. Of dat je geconcentreerd aan het werk bent terwijl de avond valt, en je pas na een half uur met je ogen te knijpen beseft dat je meer licht aan had moeten doen. Licht heeft meer invloed op je concentratie en je innerlijke rust dan je misschien denkt. Reden voor Dyson om een staande lamp en een bureaulamp te ontwikkelen die 'in sync' met je lichaam zouden moeten zijn.

De Dyson Lightcycle-lampen zien er erg strak uit. De arm beweegt over drie assen, op een elegante manier. Het ontwerp is typisch Dyson, dat eerder al een ventilator herontwierp zonder bewegende delen. Deze lamp is ontworpen zonder zwenksysteem dat langzaam lam raakt, maar met glijdende armen, onzichtbaar meebewegende stroomkabels en een omkeerbare arm die in z’n voeding klikt.

LED gaat heel leven mee

Voor ontwerper Jake Dyson begon het bij het idee dat led-lampen veel meer kunnen dan we eruit halen, vertelde hij bij de presentatie. Zijn ledlamp gaat geen 5000 of 10.000 branduren mee, maar een heel leven lang. Ter vergelijking rekenen we dat even om naar 550.000 branduren, zeker 50 maal zo lang dus.

Iedere led kan dat qua hardware, zegt de zoon van oprichter James Dyson, als we de nieuwe technologie niet in een oude huls zouden stoppen. In een peertje wordt de led te warm, waardoor hij langzaam van kleur verandert en uiteindelijk door oververhitting kapot gaat. Dyson gebruikt een koelsysteem dat ook bij satellieten wordt ingezet. Kijk bovenin de arm waarin de led’s zitten en je ziet een koperen pijpje. In het vacuum in dat buisje bevindt zich een druppel water die bij warmte snel condenseert, waarna de damp aan het andere uiteinde afkoelt en neerslaat, zodat het proces zich herhaalt.

Dit passieve koelsysteem gebruikt geen stroom en laat de led oneindig licht geven. Het licht is instelbaar van warm wit (2700 Kelvin) tot koel wit (6500 Kelvin).

Algoritme en app

Bij welk licht functioneert je lichaam het best? Dat licht niet moet flikkeren en geen hinderlijke schaduwen geeft is evident. Daarbovenop heb je veel baat bij de juiste intensiteit en kleur. ‘s Avonds lezen gaat het prettigst met warm en zacht licht, maar wie ouder is heeft meer licht nodig. Overdag op kantoor verandert het daglicht per uur, hoe is op iedere plek anders.

Dyson vraagt daarom om je leeftijd, locatie en dagindeling waarna een 'daylight tracking'-algoritme voorspelt welk licht het beste voor je is. Dat moment dat je na minutenlang knijpen bedenkt dat je het licht aan moet doen, zou daarmee voorbij zijn. Dit licht moet zorgen voor zorgeloos werken zonder irritaties.

De bediening van kleur en intensiteit kan met twee sliders op de lamp, of met de app Light Cycle die via bluetooth je lamp bedient. Een nabijheidssensor maakt dat hij uitschakelt als je langer afwezig bent. Een ambient-sensor meet het licht en de lampen in de ruimte, zodat je lamp zich aanpast als er elders licht aangaat.

Dyson heeft ook nog gedacht aan een USB-oplader in de staander. Een mooie feature is verder hoe je de arm uit het systeem klikt en omdraait, zodat het mooie 3-assensysteem met de wieltjes aan de voorkant blijft, ongeacht of je lamp links of rechts van de bank of bed staat.

Aan de prijs

De Lightcycle-taaklamp is vanaf april te koop voor 499 euro en de staande variant voor 699 euro. Dat is flink aan de prijs, maar de lampen zouden dus een leven lang moeten meegaan. Bovendien kan het juiste licht je rust of concentratievermogen verbeteren, waardoor de prijs voor sommige mensen een minder belangrijk argument wordt.

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetvideo's