De iPhone XR Beeld © Bright
De iPhone XR Beeld © Bright
Lasercamera

'Nieuwe iPhones krijgen 3D-camera's en usb-c-poort'

31 januari 2019 13:24

Apple werkt aan een nieuwe iPhone met een 3D-lasercamera op de achterkant. Ook zouden nieuwe modellen drie camera's krijgen en een usb-c-poort.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De 3D-camera zou gepland zijn voor iPhones vanaf 2020. De techniek is een afgeleide van de 3D-scanner die nu al op de voorkant van iPhones zit, om Face ID-gezichtsherkenning mogelijk te maken.

Die 3D-camera aan de voorkant van iPhones werkt echter maar op afstanden tot ongeveer 50 centimeter, op basis van een infraroodlaser die een raster van kleine, onzichtbare puntjes projecteert. De 3D-camera achterop de nieuwe iPhones zou anders werken en met lasers een gebied tot zo'n 4,5 meter afstand kunnen vastleggen. Apple zou de techniek willen inzetten voor een verbeterde vorm van augmented reality.

Dit jaar: drie camera's en usb-c

De nieuwe iPhones die dit jaar verschijnen, krijgen volgens de bronnen van Bloomberg drie camera's op de achterkant. Dat gerucht ging al eerder. Mogelijk krijgt alleen het grootste model van de nieuwe iPhone de driedubbele camera. Het camerasysteem zou later mogelijk naar de andere iPhones komen.

Apple deed met de dubbele camera hetzelfde: die zat in eerste instantie ook alleen op de grootste iPhones, later ook op kleinere modellen.

Usb-c

Apple zou daarnaast overwegen om al dit jaar van zijn Lightning-aansluiting af te stappen. De nieuwe iPad Pro's die in 2018 verschenen deden dat al, en hebben net als recente MacBooks een usb-c-aansluiting. Ook vrijwel alle nieuwe Android-toestellen hebben usb-c, dat technisch veelzijdiger is dan het inmiddels al zeven jaar oude Lightning.

iPhone-gebruikers zouden dan meer verschillende apparaten op hun toestel kunnen aansluiten en laders van allerlei andere apparaten kunnen gebruiken.

Nieuwe iPads

Apple zou volgen Bloomberg ook werken aan een nieuwe iPad Mini, ook daar waren eerder al geruchten over. De vorige iPad Mini stamt alweer uit 2015. De iPad Pro zou ondertussen pas begin 2020 weer vernieuwd worden, mogelijk ook met de nieuwe 3D-camera.

iOS 13 met nachtmodus

Als laatste zijn er wat geruchten over iOS 13. De volgende grote versie van iOS zou in navolging van MacOS een nachtmodus krijgen. Daarbij worden alle apps en het volledige systeem bij weinig licht of na een bepaald tijdstip donker weergegeven. Veel apps hebben al een donkere modus, maar die gaan elk weer bij andere voorwaarden aan.

Gadgets om in 2019 naar uit te kijken:

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple gaat prijs iPhone verlagen vanwege sterke dollar