2400 golven per uur

Deze machine maakt de perfecte golf voor surfers

1 februari 2019 11:51

Deze machine in Australië maakt de beste golven om op te golfsurfen, voor alle niveaus tegelijk. De enorme stamper creëert 2400 perfecte golven per uur.

Je ziet ze wel eens in zee liggen: een groepje surfers dat aan het begin van de branding op hun plank zit te wachten op de juiste golf. Als je ernaar staat te kijken, valt op dat je als golfsurfer vooral veel geduld moet hebben. De technologie in het Australische park 5 Waves maakt daar een einde aan.

Afgelopen week opende in 5 Waves in Yeppoon de eerste wavepool die 2400 surfbare golven per uur maakt. Bovendien zijn de golven die de machine maakt voor ieder niveau golfsurfer te berijden. De enorme stamper stuurt in alle richtingen uit zodat je aan de ene kant een pro-competitie kunt houden terwijl elders de beginners hun eerste ride proberen.

Stoom

Midden in het kunstmatige meer staat een enorme schaal die 1400 ton (het gewicht van drie Boeing 747’s) weegt. Die schaal wordt met een compressor iedere seconde omhoog getild, waarna hij terugvalt en een concentrische golf creëert. Daarbij laat de machine een stoot stoom vrij, waardoor het geheel de sfeer van een Mad Max-decor krijgt.

De ring van bewegend water stuit onder water op diverse riffen, waardoor golven van verschillende hoogtes ontstaan. Tot en met zo’n perfecte barrel waar de Robby Naishes van deze wereld doorheen komen scheuren.

Helaas is het rijden van die golf op het moment alleen nog mogelijk voor Robby Naish en zijn vrienden zelf en zal het nog even duren voor het lokale golfslagbad zo’n stamper in huis heeft. De machine is nog maar een demonstratiemodel.

Miniatuurvoorbeeld
overdekt golfsurfen in Den Haag

Crowdfunding voor overdekt golfsurfen in Den Haag