Chrome waarschuwt bij typfouten voor nepsites
Tikfout in url

Chrome waarschuwt bij typfouten voor nepsites

31-01-2019 16:46 Laatste update: 17:06

Google-browser Chrome gaat voortaan waarschuwen als gebruikers per ongeluk net het verkeerde webadres intikken.

Oplichters maken graag gebruik van typefoutjes in domeinnamen. Wanneer we een webadres namelijk zelf in onze browser intikken, maken we nog weleens een foutje. Zo kan je bijvoorbeeld patpal.com in plaats van paypal.com intypen, en per ongeluk op de verkeerde site terechtkomen.

Om dat te voorkomen krijgt de Chrome-browser binnenkort een functie die lookalike-adressen ziet en meteen vraagt of je wat anders bedoelt, ontdekte ZDNet. Een vergelijkbare functie zit al jaren in de Google-zoekmachine: tik een woord of naam net verkeerd en Google vraagt 'bedoelde je misschien …'.

De functie zit al in Chrome Canary, de testversie van Chrome waarin nieuwe functies worden uitgeprobeerd. Het is niet duidelijk wanneer de url-controle ook naar Chrome zelf komt.

Waarschuwingen voor onveilige sites

Chrome heeft al langer een algemene controle, die waarschuwt als gebruikers een website openen die niet beveiligd is, of slecht te boek staat. Ook kopen makers van grote sites tegenwoordig vaak webadressen die lijken op hun eigen adres, zodat gebruikers bij een typefout automatisch naar de juiste site worden doorgestuurd.

Kijk ook: gadgets om in 2019 naar uit te kijken

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's