Beeld © ANP
Beeld © ANP
iOS-blokkade

Apple straft ook Google voor verspreiden afluister-app

31 januari 2019 22:36

Na Facebook is ook Google door Apple gestraft voor het misbruiken van een iOS-testprogramma. Google kan zijn iOS-apps daarom niet testen.

Dat zeggen ingewijden tegen The Verge. Google wordt daarmee net als Facebook op de vingers getikt. Beide bedrijven bleken 'afluister-apps' aan te bieden. De apps werden door gebruikers buiten de door Apple gecontroleerde App Store om geïnstalleerd. De apps brachten vervolgens het telefoongebruik van testpersonen zeer gedetailleerd in kaart.

De apps werden verspreid via het Apple Enterprise Developer Program, een programma bedoeld voor interne tests van apps. Nadrukkelijk niet voor het verspreiden van apps onder consumenten, zegt Apple. Dat deden Facebook en Google toch, en dus zijn de testcertificaten van de bedrijven nu ingetrokken.

Mogelijk vertraging bij updates en nieuwe apps

Google-medewerker zouden door de blokkade bètaversies van onder meer Google Maps, Hangouts, Gmail en andere apps niet meer op zijn iOS-apparaten kunnen openen. Facebook zou sinds woensdag met hetzelfde probleem kampen bij vroege versies van Facebook, Instagram en WhatsApp voor iOS. Net als bij Facebook werkt bij Google ook de interne app voor het bedrijfsvervoer niet meer door de blokkade van Apple.

Google bood eerder al zijn excuses aan voor het verspreiden van de app via het Enterprise Developer Program. Facebook bood geen excuses aan, maar trok de app vlak voor de blokkade net als Google in. De blokkade van Apple heeft geen acute gevolgen voor gebruikers, maar kan wel voor vertraging zorgen bij het updaten van iOS-apps van Facebook en Google. Zonder de certificaten van Apple kunnen de bedrijven hun apps en updates niet intern testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple 'straft' Facebook na schenden app-regels