Apple beëindigt strafmaatregel voor Google en Facebook
Afluister-apps

Apple beëindigt strafmaatregel voor Google en Facebook

01-02-2019 08:29 Laatste update: 08:29

Werknemers van Google en Facebook kunnen weer interne apps op hun iPhones installeren.

Apple had dat eerder deze week onmogelijk gemaakt omdat de twee bedrijven in strijd met de regels van het zogeheten Enterprise Developer Program apps hadden uitgebracht voor consumenten waarmee de bedrijven privé-informatie over de gebruikers verzamelden.

In ruil voor een financiële vergoeding (Facebook) of cadeaukaarten (Google) gaven de gebruikers van de afluister-apps inzicht in hun gedrag. Zo kregen de bedrijven toegang tot informatie over nieuw geïnstalleerde apps, e-mails, zoekopdrachten, webverkeer en foto's. Dat is in strijd met de regels die Apple hanteert voor zijn App Store.

Ritje boeken

Facebook en Google maakten bij de verspreiding van deze op consumenten gerichte afluister-apps daarom gebruik van het Enterprise Developer Program. Dat is door Apple in het leven geroepen om techbedrijven de mogelijkheid te geven om werknemers apps te laten installeren op hun smartphones.

Dat kunnen testversies van consumenten-apps zijn, maar ook apps die louter zijn bedoeld voor werknemers. De strafmaatregel van Apple had bijvoorbeeld ook gevolgen voor een interne Facebook-app waarmee werknemers van het sociale netwerk een ritje kunnen boeken van het ene Facebook-gebouw naar het andere.

Certificaat

Via het Enterprise Developer Program kunnen bedrijven apps op de smartphones van hun werknemers installeren, zonder dat de apps eerst moeten worden goedgekeurd door Apple. De bedrijven krijgen daarvoor een speciaal certificaat van Apple.

Door deze certificaten bij Facebook en Google eerder deze week tijdelijk in te trekken geeft Apple het signaal af dat het misbruik van dit programma voor ontwikkelaars hoog opneemt.