Online gaming

Xbox Live komt naar Nintendo Switch, Android en iOS

4 februari 2019 13:14

Games voor de Nintendo Switch, Android en iOS kunnen straks Xbox Live ondersteunen, zodat spelers met verschillende apparaten dezelfde multiplayer-game kunnen doen.

Microsoft wilde de aankondiging vermoedelijk pas op de gamebeurs Game Developer Conference in maart bekend maken, maar zette al een sessie rond het onderwerp op het rooster. Xbox Live is nu al in beperkte vorm beschikbaar voor platformen die niet van Microsoft zijn, met Minecraft als bekendste voorbeeld. Minecraft-spelers op de Nintendo Switch, Android en iOS kunnen inloggen op Xbox Live en zo met of tegen vrienden spelen, ook al spelen die op Xbox of pc.

'2 miljard apparaten'

Door het Xbox Live-platform voor alle ontwikkelaars open te stellen, wil Microsoft veel meer spelers bereiken. Xbox Live is nu beschikbaar op 400 miljoen game-apparaten, dat wordt volgens Microsoft uitgebreid naar 2 miljard apparaten. Microsoft noemt de uitgebreide versie van Xbox Live vooralsnog XDK.

De dienst biedt meer functies dan samen online spelen. Zo kunnen ontwikkelaars ook een functie inbouwen waarmee de voorgang van singleplayer-games wordt onthouden, en tussen apparaten wordt gesynchroniseerd. Zo kan een speler in theorie een game op zijn Xbox One pauzeren, en op de Nintendo Switch of een smartphone verder spelen waar hij gebleven was. Ook kunnen vriendenlijsten worden meegenomen, en worden zelfs achievements gesynchroniseerd.

PlayStation

Microsoft springt met zijn platform in een gat dat grote concurrent Sony heeft laten vallen. Online spelen op de PlayStation kan vrijwel alleen maar tussen PlayStations, zoals lang het geval was bij elke spelcomputer. De game Fortnite is een uitzondering die na maanden van protest van spelers uiteindelijk toch speelbaar werd tussen de PlayStation en andere apparaten. 

Kijk ook: het Bright Game Journaal

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vergeleken: Nintendo Switch Online versus Xbox Live en PSN

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft test streamingdienst voor games