Het beste design uit België
Made in Belgium

Het beste design uit België

06-02-2019 15:08 Laatste update: 15:07

Deze drie producten vielen ons het meest op onder de winnaars van de belangrijkste Belgische designprijzen.

Vorige week zijn de grootste designprijzen van België uitgereikt. De Henry van de Velde Awards zijn te vergelijken met de Dutch Design Awards. Wat zijn de beste producten van België? Hier is onze selectie:

Rope - Ief Spincemaille

Rope is een absurd onhandelbaar 60 meter lang en 30 centimeter dik touw. Maar het is veel meer dan een touw, veel meer dan een object. Het is een middel om te spelen (touwtrekken?), op te springen, te zitten, te hangen of te onderzoeken hoe je een XXL-knoop maakt.

Het ontwerp van Ief Spincemaille reisde door parken en buurten, waar hij mensen samenbracht. Want Rope weet niet zo goed wat hij met zichzelf aan moet, hij heeft ons nodig om een muur te worden, schaduw te werpen, mensen te provoceren. Rope is er naast de versie voor in de openbare ruimte ook als een kleiner knoopje dat wel in je huis past.

Escape - Frédéric Gooris

De zoektocht naar de ideale reistas is met de Escape hopelijk ten einde. De trolley is tegelijkertijd een zelfopladend mobiel kantoor. Terwijl je met je koffer loopt, wekken de vier wielen het vermogen op om al jouw apparaten op te laden. Een dashboard toont de status van de slimme batterij en de signaalsterkte tussen jouw telefoon en de batterij. De bewegingsmelder stuurt je een melding als je bagage verplaatst is, de app houdt bij waar en wanneer je voor het laatst verbonden was met jouw bagage.

Door het vlakke bovencompartiment kan de Escape omgebouwd worden tot bureau inclusief bureaulamp. En het is gelukt de ruimte tussen de stangen van de handle nuttig te besteden: de toilettas past precies in de nis. Voor net geen 700 euro is hij voor jou.

Acacia - Dirk Wynants voor Extremis

Ja, een parasol wint een design-award. Tot nu toe waren het ook ondingen die wegwaaien, waarvan de spaken kapot gaan, het textiel verkleurt of verrot en die moeilijk op te bergen zijn. Acacia doet dat anders. In plaats van hem dicht te vouwen, klik je alleen het doek weg.

Wat overblijft is een sculptuur geïnspireerd op de takken van de gelijknamige Afrikaanse boom. Net als die boom is de parasol asymmetrisch, wat met een relatief klein textieloppervlak evenveel zon tegenhoudt als een groter exemplaar. Na zonsondergang zorgt de geïntegreerde oplaadbare led-verlichting onder het parasoldoek voor een warme sfeer.

Gadgets om in 2019 naar uit te kijken