Cryptobeurs krijgt uitstel van betaling na dood oprichter
QuadrigaCX

Cryptobeurs krijgt uitstel van betaling na dood oprichter

06-02-2019 14:39 Laatste update: 16:09

Het Hooggerechtshof van Nova Scotia heeft de Canadese cryptobeurs QuadrigaCX dertig dagen de tijd gegeven om met een plan te komen om de verdwenen cryptomunten terug te krijgen.

QuadrigaCX raakte in de problemen nadat de oprichter van de cryptobeurs, Gerald Cotten, op 9 december overleed in India. Volgens zijn weduwe, Jennifer Robertson, was Cotten de enige die een wachtwoord had waarmee het mogelijk is om toegang te krijgen tot de crypto-tegoeden van de naar schatting 115.000 gebruikers van QuadrigaCX.

Cotten had de bitcoins, litecoins en ethers ter waarde van 190 miljoen Canadese dollars (126 miljoen euro) opgeslagen in een zogeheten ‘cold wallet’. Cryptobeurzen slaan hun tegoeden vaker offline op, in een cold wallet, om te voorkomen dat hackers er toegang toe kunnen krijgen.

Eerder meldde QuadrigaCX dat het gebruikmaakt van een multisleutelsysteem waardoor verscheidene personen toegang zouden hebben tot de cold wallet. Nu Cotten is overleden, lijkt dat toch niet het geval te zijn. Door de surseance van betaling krijgt QuadrigaCX nu een maand de tijd om te proberen om alsnog toegang te krijgen tot de opgeslagen cryptomunten.

Twee chihuahua’s

Overigens zijn er ook mensen die het overlijden van de 30-jarige Cotten in twijfel trekken. Zij wijzen erop dat je in India makkelijk een bewijs van overlijden kunt kopen. Op die manier zou Cotten, die aan de ziekte van Crohn leed, zijn financiële problemen willen ontlopen. Ook vinden critici het vreemd dat QuadrigaCX ruim een maand wachtte om Cottens dood wereldkundig te maken.

Twaalf dagen voor zijn overlijden ondertekende Cotten een testament waarin hij al zijn bezittingen naliet aan zijn vrouw, meldt Bloomberg. Cotten had onder meer een jacht, een vliegtuig, een Lexus en twee chihuahua’s: Nitro en Gully geheten. Robertson ontvangt daarnaast Cottens airmiles en zijn banktegoeden.

Kijk ook: bewaar cryptomunten in een hardware-wallet

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's