Apple haalt 'Do Not Track' uit Safari-browser
Privacy

Apple haalt 'Do Not Track' uit Safari-browser

07-02-2019 08:01 Laatste update: 08:14

Do Not Track, de standaard die websurfers moest helpen om niet gevolgd te worden door adverteerders, verdwijnt uit Safari.

Apple heeft aangekondigd dat Do Not Track vanaf Safari 12.1 niet langer zal ondersteunen. De reden: Do Not Track werkt niet goed. Veel advertentienetwerken, websites en webdiensten trekken zich er niets van aan als een internetgebruiker de Do Not Track-functionaliteit heeft aangezet.

In 2011 besloten de makers van de belangrijkste browsers om de Do Not Track-standaard aan hun software toe te voegen. Gebruikers die de Do Not Track-feature aanzetten, versturen sindsdien automatisch een bericht naar websites dat ze niet gevolgd willen worden. Maar omdat die wens niet afdwingbaar is, negeren veel diensten dat verzoek.

Potentieel misbruik

In een toelichting op de beslissing om te stoppen met Do Not Track schrijft Apple dat het de standaard ook verwijdert om potentieel misbruik tegen te gaan: diensten zouden de functionaliteit kunnen gebruiken als een ‘fingerprint-variabel’ die het juist makkelijker maakt om gebruikers te herkennen.

In plaats van Do Not Track richt Apple zich nu op zijn eigen ‘intelligente tracking-preventie-functionaliteit’. Volgens Apple slaagt deze feature er beter in om te voorkomen dat trackers je kunnen volgen terwijl je van site naar site gaat.

'Waarom iPhones beter zijn dan Android-telefoons'

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's