'Samsung- en iPhone-bezitters willen geen ander merk'
Smartphones

'Samsung- en iPhone-bezitters willen geen ander merk'

07-02-2019 09:59 Laatste update: 10:06

Nederlanders met een Samsung-smartphone of een iPhone piekeren er niet over om bij hun volgende toestel over te stappen naar een ander merk.

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Van de ondervraagde iPhone-bezitters neemt 87 procent de volgende keer weer een telefoon van Apple. Het percentage trouwe Samsung-gebruikers doet daar nauwelijks voor onder: 85 procent wil weer een Samsung aanschaffen.

De grote concurrent van Samsung en Apple, Huawei, heeft vooralsnog minder trouwe gebruikers. Maar dat komt ook omdat het Chinese merk pas de afgelopen jaren nadrukkelijk aan de weg timmert.

Van alle huidige bezitters van een Huawei-toestel had hiervoor slechts een kwart een Huawei. Desondanks is menigeen zeer tevreden over het merk: 76 procent van de ondervraagde Huawei-bezitters laat weten de volgende keer weer een Huawei-toestel te willen aanschaffen.

Samsung-telefoons het oudst

Samsung-gebruikers hebben hun toestel gemiddeld het langste in bezit, stelt Telecompaper. Slechts 35 procent van de Samsung-gebruikers heeft zijn telefoon de afgelopen twaalf maanden gekocht. Bij Huawei en Apple liggen die percentages respectievelijk op 47 en 42 procent.

“Een mogelijke oorzaak daarvoor is dat de prikkel om een nieuwere smartphone te kopen niet groot genoeg is”, schrijft Telecompaper. “De verschillen tussen oudere- en nieuwe generaties toestellen van zowel Apple als Samsung zijn relatief klein.”

Wereldwijd hebben de fabrikanten van smartphones al vijf kwartalen te kampen met een afnemende vraag, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. In het laatste kwartaal van 2018 namen de smartphone-verkopen met 4,9 procent af in vergelijking met dezelfde periode in 2017.

Kijk ook: gadgets die in 2019 worden verwacht

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's