Grote iPhone-apps maken heimelijk schermopnames
Privacy

Grote iPhone-apps maken heimelijk schermopnames

07-02-2019 11:08 Laatste update: 11:08

De iPhone-apps van grote bedrijven als Expedia, Hotels.com, Singapore Airlines en Abercrombie & Fitch maken schermopnames zonder dat ze gebruikers daarvan op de hoogte stellen.

Dat meldt TechCrunch. De apps maken gebruik van de technologie van Glassbox, die app-ontwikkelaars in staat stelt om sessies op te nemen en terug te spelen. Ontwikkelaars kunnen zo zien hoe mensen hun app gebruiken.

"Elke aanraking, elke keer dat een knop wordt ingedrukt, en elke toetsaanslag wordt opgenomen - er wordt in feite een screenshot van gemaakt - en teruggestuurd naar de app-ontwikkelaars", schrijft TechCrunch.

Geen van de door TechCrunch bekeken apps meldt het gebruik van de Glassbox-technologie in zijn privacy-paragraaf voor de App Store. De apps melden niet aan hun gebruikers dat hun scherm wordt opgenomen. Ze verzwijgen ook dat de opnames naar de app-ontwikkelaar of naar de cloud van Glassbox worden verstuurd.

Creditcardnummers

Als het versturen van de opnames niet veilig gebeurt, is het mogelijk dat aanvallers persoonlijke informatie van de gebruikers van de apps onderscheppen. Dat risico deed zich recent onder meer voor bij Air Canada.

De vliegtuigmaatschappij verstuurde de opnames op onveilige wijze, waardoor onversleutelde creditcard- en paspoortnummers mogelijk zichtbaar waren voor werknemers van Air Canada en voor anderen.

Kijk ook: handige tips voor de iPhone

Meer tech-tips? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal.