Deze vliegende beveiligingscamera bewaakt je huis
Drone

Deze vliegende beveiligingscamera bewaakt je huis

08-02-2019 12:21 Laatste update: 12:52

In 2020 hoopt Sunflower Labs een beveiligingssysteem op de markt te brengen met een vliegende beveiligingscamera die je huis bewaakt.

Een Sunflower Labs-drone is niet een drone die 24/7 rondom je huis vliegt, maar een slim systeem dat bestaat uit een reeks tuinlampen. Die verlichten de grond rondom je huis en hebben bewegings- en vibratiesensoren ingebouwd. 

Deze lampen zijn de zogenaamde 'Sunflowers' die bij beweging een waarschuwing sturen naar het drone-basisstation: de 'Hive' oftewel de Korf. Een computer in de Korf filtert de onnodige waarschuwingen eruit. Denk daarbij aan de bewegingen van een dier of trillingen van langsrijdend verkeer. 

Mocht de computer echter een mens detecteren, dan stuurt hij een waarschuwing naar de Sunflower-app op de smartphone van de eigenaar. Die kan vervolgens bepalen of hij de 'Bee', oftewel de drone, wil laten opstijgen om te onderzoeken wie of wat zich op het terrein rondom het huis bevindt. 

Vrijstaand huis

Als het commando wordt gegeven, opent de Korf automatisch zijn dak en kan de Bee opstijgen. Die vliegt autonoom op een hoogte van zo'n zeven meter naar de plek van de melding. De videobeelden van de drone zijn in realtime via de app te volgen.

De thuisbeveiligingsdrone is uiteraard niet geschikt voor het gemiddelde rijtjeshuis. Het systeem is bedoeld voor Amerikanen met een vrijstaand huis met land erom heen. Volgens Sunflowers Labs geldt dat voor tweederde van de Amerikaanse huishoudens.

De huidige premium camerabeveiligingssystemen met een tot zes camera's kosten volgens Sunflower Labs CEO Alex Pachikov in de VS al snel tussen de 100 en 300 dollar per maand. Hij denkt echter dat camerabeveiligingdrones in de toekomst zo betaalbaar worden dat ze net zo gewoontjes worden als Ubers in San Francisco.

Privacy

De grootste uitdaging voor Sunflower Labs is echter niet het prijskaartje of zelfs de technologie. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zullen eerst toestemming voor dergelijke rondvliegende drones moeten geven.

En dan zijn er nog de sociale vraagstukken. Wat vindt de pakketbezorger ervan dat er overal drones boven zijn hoofd vliegen? Sunflower Labs heeft al wel deels een oplossing voor privacy van de buren. De drones vliegen met de camera gericht op het huis van de drone-eigenaar en zullen niet bij de buren naar binnen kijken.

Overigens is Sunflower Labs niet de enige die aan deze technologie werkt. Je kunt nu al een vliegende beveiligingscamera van DroneGuarder pre-orderen

Kijk ook: de beste beveiligingscamera's

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's