Ziggo hoeft gegevens illegale downloaders niet af te staan
Dutch Film Works

Ziggo hoeft gegevens illegale downloaders niet af te staan

08-02-2019 14:51 Laatste update: 20:15

Ziggo hoeft filmdistributeur Dutch Film Works geen inzage te geven in gegevens van illegale downloaders. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald.

De filmdistributeur wilde de adresgegevens van 377 internetters die vanuit Ziggo-IP-adressen illegaal een film hebben gedownload. Ziggo weigerde dat en de rechtbank geeft de provider gelijk. Het gaat om de film The Hitman’s Bodyguard, die tussen 21 december 2017 en 2 februari 2018 meerdere keren illegaal van internet is geplukt.

De rechter stelt voorop dat het illegaal up- en/of downloaden van een film niet mag en dat het "aannemelijk" is dat Dutch Film Works recht heeft op een schadevergoeding als is vastgesteld dat de film illegaal is gedownload. "Toch hoeft Ziggo de gegevens niet af te staan, omdat er ook een belangenafweging moet worden gemaakt, die in dit geval niet in het voordeel van Dutch Film Works uitvalt."

Het is bijvoorbeeld niet zeker dat de IP-adreshouder ook degene is die de film heeft gedownload.

Schikkingsbedrag

Ook is het volgens de rechter niet duidelijk of een eventueel schikkingsbedrag 'overeenkomt met de feitelijke schade'. Eerder stuurde het bedrijf illegale downloaders een schikkingsvoorstel van 150 euro. "De bestaande onduidelijkheid over het daadwerkelijk te vragen schadebedrag en de samenstelling daarvan, werkt bij de afweging van alle belangen in het nadeel van Dutch Film Works", aldus de rechter.

Volg het technieuws met de Bright-apps

Download de Bright-app voor Android of iPhone