Google: auteursrechtenrichtlijn EU slecht voor nieuwssites
Minder verkeer

Google: auteursrechtenrichtlijn EU slecht voor nieuwssites

09-02-2019 14:00 Laatste update: 15:09

Het bezoek aan nieuwssites via zoekmachines zal flink afnemen als de Europese auteursrechtenrichtlijn in haar huidige vorm wordt aangenomen, waarschuwt Google.

Artikel 11 van de auteursrechtenrichtlijn, waarover de EU-lidstaten deze week overeenstemming bereikten, moet meer rechten geven aan nieuwsuitgevers.

Zoekmachines en andere websites die nieuws aggregeren, zouden onder de nieuwe regels een licentievergoeding moeten gaan betalen als ze korte stukjes tekst uit een gelinkt artikel op hun eigen site plaatsen.

'Nieuws moeilijker te vinden' 

Volgens Google zal die eis, die is bedoeld om uitgevers van journalistieke sites te beschermen, desastreus uitpakken voor nieuwssites.

"Dit zal het veel lastiger maken voor consumenten om nieuwscontent te ontdekken", schrijft Kent Walker, hoofd juridische zaken van Google, in een blogpost. "Het verkeer naar nieuwsuitgevers zal afnemen."

45 procent minder verkeer

Bij een experiment waarbij Google in plaats van korte stukjes tekst uit een nieuwsbericht alleen nog maar de naam van de nieuwssite, de link en een video-thumbnail plaatste, nam het bezoek aan nieuwssites via de zoekmachine met 45 procent af.

In plaats van journalistieke sites bezochten Google-gebruikers vaker sociale media en videosites. "Er werd zelfs meer gezocht via Google omdat gebruikers probeerden om de informatie op een andere manier te vinden", aldus Walker.

Steun EU-lidstaten

Vrijdag stemde een meerderheid van de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten in met de auteursrechtenrichtlijn. Dat gebeurde nadat Frankrijk en Duitsland een compromis hadden bereikt over de tekst. Italië, Finland, Zweden en Slowakije stemden tegen de tekst van de richtlijn.

Vanaf maandag volgt er nog overleg tussen delegaties van de Europese Commissie, de Raad en het Europarlement – de zogeheten 'triloog'. Uiteindelijk moet dit voor 14 februari leiden tot een definitieve tekst, waarover het Europees Parlement in maart of april zal stemmen.

Goed voor makers

Eurocommissaris voor de Digitale Markt Andrus Ansip is tevreden over het voorstel dat er nu ligt. "Ik ben blij dat de EU-landen overeenstemming hebben bereikt over de auteursrechtenhervorming", tekent de Financial Times op uit zijn mond. "Europeanen verdienen auteursrechtenregels die geschikt zijn voor het digitale tijdperk." 

De Eurocommissaris noemt de richtlijn 'goed voor makers, platforms en gewone internetgebruikers'.