© The Wall Street Journal

Google test nieuwe Maps-functie met augmented reality
Virtuele pijlen

Google test nieuwe Maps-functie met augmented reality

11-02-2019 13:45 Laatste update: 13:49

Google is gestart met het testen van een nieuwe functie met augmented reality in Google Maps. De functie toont levensgrote pijlen op het camerabeeld van de weg.

Google onthulde zijn Google Glass-project in 2012 met een video waarin de drager van de bril zijn weg kon vinden aan de hand van virtuele pijlen op de weg. Nu zeven jaar later verschijnt deze functie ook op Google Maps op de smartphone. Google is begonnen met praktijktests van van de functie voor augmented-reality (AR) in de Maps-app.

Een beperkte groep gebruikers krijgt in Google Maps grote driedimensionale pijlen te zien die via het scherm van hun smartphone op de echte wereld worden geprojecteerd. Toch is het niet de bedoeling van Google om gebruikers de hele reis naar hun smartphone te laten kijken, meldt The Wall Street Journal, die de functie al probeerde.

Voor lastige situaties

De nieuwe AR-functie is vooral handig voor momenten waarbij het ingewikkeld is welke kant je op moet. Ook komt het van pas als de gps van de telefoon de locatie niet precies kan vaststellen. Telefoons hebben nog weleens een slechte gps-verbinding bij het verhalen van grote gebouwen of metrostations, juist als gebruikers Google Maps veel gebruiken.

Google lost dat op met zijn Street View-informatie. De locatie van de gebruiker wordt grofweg met gps vastgesteld, en via de camera van de smartphone wordt bepaald waar de gebruiker precies staat. Omdat de telefoon al op de omgeving wordt gericht, kan Google met AR-pijlen precies laten zien waar de gebruiker naartoe moet.

Als gebruikers uit een ingewikkelde situatie zijn gemanoeuvreerd, kunnen ze Maps weer op de traditionele manier gebruiken. De app spoort daar zelfs toe aan: het vraagt gebruikers niet hun hele reis met hun telefoon voor hun gezicht af te leggen. De functie wordt volgens Google pas beschikbaar voor alle gebruikers "als hij klaar is".

Kijk ook: Google Maps is soms erg frustrerend