Beeld © sotheby's
Beeld © sotheby's
AI-kunst

Sotheby's veilt installatie die met AI zelf kunst maakt

11 februari 2019 09:10

Veilinghuis Sotheby's veilt volgende maand een installatie die met behulp van kunstmatige intelligentie steeds nieuwe kunst blijft maken.

De installatie van Mario Klingemann bestaat uit twee schermen waarop steeds vervormde portretten van een vrouw en een man zijn te zien.

De samenstelling en volgorde wordt volledig bepaald door een computer en niet door programmeren of aanpassen door mensen. Er ontstaan zo steeds nieuwe portretten, oneindig lang.

Het kunstwerk gebruikt een systeem van neurale netwerken, zelflerende software die getraind is met behulp van duizenden digitale versies van geschilderde portretten uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Het systeem leerde volgens Sotheby's zijn eigen 'esthetische voorkeuren' met behulp van een Tinder-achtige selectie-app. 

Schilderen met algoritmes

Veilinghuis Christie's verkocht in oktober 2018 voor het eerst een kunstwerk dat was gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Het schilderij, ‘Portrait of Edmond Belamy’ geheten, werd gemaakt door drie Franse studenten die daarvoor een algoritme met machine learning inzetten.

Ze voerden het algoritme met een grote verzameling historische portretkunst, waarna het programma zelf probeerde een eigen kunstwerk te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met AI gemaakt kunstwerk geveild voor 432.500 dollar

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google laat zijn kunstmatige intelligentie kunst maken