Dronemaker DJI past software tegen drones bij vliegvelden aan
Groter virtueel hek

Dronemaker DJI past software tegen drones bij vliegvelden aan

13-02-2019 11:59 Laatste update: 12:00

Drone-marktleider DJI verbetert het beveiligingssysteem van zijn drones om te voorkomen dat ze te dicht bij luchthavens vliegen.

Eind 2018 bleek dat drones voor grote problemen bij vliegvelden kunnen zorgen, toen het Britse vliegveld Gatwick dagenlang werd platgelegd door drones. De Chinese dronemaker DJI verbetert nu zijn zogenoemde geofencingsysteem. Die ingebouwde beveiliging plaatst als het ware een virtueel hek rond no-fly-zones. Dat systeem bestond al, maar de virtuele hekken waren tot nu toe rond.

Zeker als vliegvelden een afwijkende vorm hadden, konden drones toch nog te dichtbij komen, zeker bij de aanvliegroutes. Daarom hebben de nieuwe geofencing-hekken van DJI de vorm van een driedimensionale vlinderdas. De terminals worden dan door het midden van de das bedekt, de aanvliegroutes door de vleugels. Het systeem moet ervoor zorgen dat drones niet meer op gevaarlijke plekken kunnen komen. Ook krijgen de drone-piloten eerder een waarschuwing om de drone om te keren.

Speciale hekken rond kernreactoren

Het verbeterde systeem zit in de aanstaande update voor recente drones van DJI en gaat werken in de dertien Europese landen waar het vorige systeem al werkte, en in nog eens negentien Europese landen die voorheen geen geavanceerde geofencing hadden. Nederland hoorde al bij die originele dertien landen.

Het verbeterde systeem past volgens DJI beter bij de praktische gevaren rond luchthavens. Het maakt dronevliegen flexibeler in de buurt van no-fly-zones.

Rampgebieden

Met het nieuwe systeem kunnen ook tijdelijke no-fly-zones worden opgezet, bijvoorbeeld boven rampgebieden. Voor plekken als kernreactoren en gevangenissen komen ook nieuwe virtuele hekken, die een complexe driedimensionale vorm krijgen.

DJI is de grootste fabrikant van drones en heeft een marktaandeel van meer dan 70 procent op de wereldwijde dronemarkt.

Op bezoek bij DJI in China:

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal