Beeld © Netflix
Beeld © Netflix
Ironisch

Netflix bewaart alle keuzes van kijkers Bandersnatch

13 februari 2019 17:24

Netflix bewaart alle keuzes die kijkers maken in de interactieve Black Mirror-film Bandersnatch.

Dat blijkt uit een dataverzoek dat Britse onderzoeker Michael Veale deed in het kader van de Europese privacyregelgeving AVG. Veale vroeg zijn persoonlijke data aan bij Netflix, en kreeg een gedetailleerd overzicht van elke keuze die hij in de interactieve film Bandersnatch heeft gemaakt, hoe laat precies en welke onderdelen van de film hij al had gezien. Kijkers geven het verhaal zelf richting door kleine en grote keuzes voor de hoofdpersoon te maken.

Netflix blijkt die keuzes niet alleen te registreren, maar ook op te slaan als gebruikers klaar zijn met de film. Daar vraagt het bedrijf de kijker nooit toestemming voor, zegt onderzoeker Veale. Het is niet duidelijk hoe lang Netflix de gegevens bewaart, wel waarom. Netflix zegt de keuzes van gebruikers te analyseren, om toekomstige interactieve films of series te verbeteren. 

Dataverzoeken

De onderzoeker deed het dataverzoek bij Netflix om mensen te leren hoe zij zelf dergelijke dataverzoeken moeten doen, en hoe zij duidelijk moeten maken welke van hun data zij willen. Dat zegt Veale tegen Motherboard.

Bandersnatch vertelt het verhaal van een game-ontwikkelaar die in toenemende mate paranoïde wordt dat zijn doen en laten in de gaten wordt gehouden. De Black Mirror-serie waar Bandersnatch onderdeel van is, houdt kijkers vaak op pessimistisch-satirische wijze een spiegel voor over de moderne tijd. Black Mirror maakt daarbij vaak een uitvergroting van de gevolgen van nieuwe technologieën of fenomenen, zoals virtual reality en sociale media.

Kijk ook: interview met makers Black Mirror

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Black Mirror-film Bandersnatch vertraagt seizoen 5