'Google Maps kan locatie-data straks automatisch verwijderen'
Nieuwe privacy-opties

'Google Maps kan locatie-data straks automatisch verwijderen'

13-02-2019 18:12 Laatste update: 18:13

De nieuwste versie van Google Maps krijgt de mogelijkheid om opgeslagen locatiegegevens na verloop van tijd automatisch te verwijderen.

Dat ontdekte 9to5Google. Google Maps bood gebruikers al de mogelijkheid om hun geschiedenis van locatiegegevens handmatig geheel te verwijderen, of alleen voor een bepaalde periode. Vanaf versie 10.10 van Google Maps voor Android krijgt de app ook de mogelijkheid om de locatiegeschiedenis voortdurend automatisch te laten verwijderen. 

Dit is een gevolg van de manier waarop Google de locatie van gebruikers opslaat. Het simpelweg uitschakelen van de locatiegeschiedenis is niet voldoende. "We maken duidelijk dat gebruikers na het uitschakelen weten dat we hun locatie blijven gebruiken om hun ervaringen met diensten van Google te verbeteren", zei Google hierover.

Aangeklaagd

Het bedrijf deed dat nadat het in de VS werd aangeklaagd door gebruikers. De aanklagers vinden de instellingen van Google onduidelijk, omdat gebruikers die hun locatie niet willen laten volgen ook de functie 'web- en app-activiteiten' moeten uitschakelen. Ook de Nederlandse Consumentenbond stoort zich aan de manier waarop Google dat regelt en diende eind vorig jaar een klacht in.

Gebruikers die op een normale manier gebruik willen maken van de apps en diensten van Google, moesten er tot nu toe min of meer genoegen mee nemen dat hun locatie werd bijgehouden. Handmatig verwijderen was al mogelijk. Vanaf nu kunnen gebruikers er voor kiezen om die informatie automatisch te laten verdwijnen. Ook gebruikers van Google Maps op iOS en het web zouden uiteindelijk de nieuwe optie krijgen, omdat de instellingen van Google Maps zijn aan te passen via het Google-account.

Bekijk ook: Google Maps is soms ontzettend frustrerend

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's