Deze straatmeubels zijn 3D-geprint met afvalplastic
Print Your City

Deze straatmeubels zijn 3D-geprint met afvalplastic

14-02-2019 16:37 Laatste update: 16:39

In de Griekse stad Thessaloniki staan banken van lokaal afvalplastic, gemaakt met een 3D-print-machine van Rotterdammers.

Op de boulevard in Thessaloniki staan banken die gemaakt zijn van lokaal plastic afval. De straatmeubels worden ter plekke met 3D-printing gemaakt van het gescheiden afval van de stad. Dat gebeurt met de machine van Print Your City die gemaakt is door de ontwerpers van The New Raw in Rotterdam. Het recycling-initiatief is betaald door Coca Cola, een van de grootste veroorzakers van plastic afval.

Online kunnen bewoners bepalen aan wat voor meubels ze behoefte hebben. Zo kun je een fietsenstandaard of plantenvak integreren of een meubel bestellen dat een boom beschermt tegen omwaaien. The New Raw laat de bewoners ook de locatie van de meubels kiezen.

Op ieder meubel staat hoeveel kilo plastic er in verwerkt is. Het lijkt een goede daad van Coca Cola, maar een kritische noot is dat het concern beter het afvalplastic als grondstof terug zou nemen en juist zo min mogelijk plastic in producten zou moeten verwerken. Het Vlaamse recyclebedrijf Eco-oh produceert bijvoorbeeld al meubels met zo min mogelijk plastic en heeft het zelfs voor elkaar gekregen 'zachte' plastics zoals folie te verwerken.

De afvalmeubels van Print Your City zijn ook in Nederland te zien en gebruiken. Langs de fietsroutes over de dijken van Zuid-Holland zijn 100 banken geplaatst en voor gemeente Amsterdam is de XXX Bench gemaakt met het beeldmerk van de stad.