Facebook gebruikt info uit eigen apps tegen bedreigers
Social media

Facebook gebruikt info uit eigen apps tegen bedreigers

15-02-2019 10:17 Laatste update: 10:19

Facebook heeft een lijst van personen die mogelijk een bedreiging vormen voor het bedrijf. Dankzij zijn eigen apps kan het sociale netwerk zien waar deze mensen zich bevinden.

Op de lijst met personen waarvoor de beveiligingsmedewerkers van Facebook moeten uitkijken, staan enkele voormalige medewerkers en mensen die bedreigende berichten aan het adres van het bedrijf online hebben geplaatst.

Als de dreiging in de ogen van Facebook serieus genoeg is, probeert het bedrijf te achterhalen waar de bedreiger zich bevindt, meldt CNBC. Op basis van die informatie worden de autoriteiten en de eigen beveiligers geïnformeerd.

‘Big Brother-esk’

Om iemands locatie te bepalen kan Facebook gebruikmaken van de informatie afkomstig van zijn eigen apps. Een ingewijde verklaart tegen CNBC dat het beveiligingsteam van Facebook de precieze locatie van bedreigers alleen monitort als zij concrete bedreigingen uiten en bijvoorbeeld een plaats en locatie voor een aanval noemen.

Enkele oud-medewerkers noemen de informatie die Facebook verzamelt over bedreigers ‘erg Big Brother-esk’, maar volgens het bedrijf zelf valt het wel mee met de privacy-inbreuk. De maatregelen om bedreigingen te voorkomen zouden vergelijkbaar zijn met de maatregelen die andere bedrijven nemen.

“We hebben strikte regels om de privacy van mensen te beschermen en we houden ons aan alle privacywetten en aan de gebruikersvoorwaarden van Facebook”, verklaart een woordvoerder van het bedrijf tegenover CNBC. “De suggestie dat ons beveiligingsteam te ver zou gaan, klopt niet.”

BOLO

De beveiligers bij het bedrijf maken gebruik van een zogenoemde ‘be on lookout’-lijst (BOLO), waarop enkele honderden mensen staan. Het overzicht bevat de naam, foto, de reden waarom iemand op de lijst is geplaatst en informatie over waar degene zich globaal bevindt.

Volgens een voormalige medewerker komen niet alleen mensen die ellenlange mails vol bedreigingen sturen op de BOLO-lijst. Ook mensen die simpelweg een bericht posten met teksten als ‘Fuck you, Mark’ of ‘Fuck Facebook’ zouden het risico lopen om op de lijst te belanden. Daarnaast zou bijna elke ontslagen medewerker op de BOLO-lijst staan.

Tips: Pas deze Facebook-instellingen aan

Meer tech-tips? Volg Bright op YouTube