© Zumi

Zelfrijdende speelgoedauto leert kinderen programmeren
Tweewielrobot

Zelfrijdende speelgoedauto leert kinderen programmeren

19-02-2019 18:01 Laatste update: 18:10

Dit robotautootje bevat alle hardware om geprogrammeerd te worden als een zelfrijdende auto. Dat moet je alleen nog even zelf doen.

Grote techbedrijven zijn in de race om als eerste de perfecte zelfrijdende auto op de weg te hebben. Het is een miljardenindustrie waarbij elk geheimpje wordt beschermd. Dat zorgt ervoor dat  consumenten in de toekomst in een 'doos met wielen' stappen, waar ze helemaal niks van begrijpen.

Om deze onwetendheid tegen te gaan, heeft het bedrijf Robolink Zümi ontwikkeld. De kleine robotauto met twee wielen heeft het in zich om zelfrijdend de speelgoedweg op te gaan, maar het moet wel eerst nog even alles geleerd worden. Terwijl het autootje leert, leert de amateurprogrammeur ook. Het autootje 'verstaat' alle programmeertalen waarin zelfrijdende auto's werken, zoals Python, TensorFlow and Keras. 

Maar ook voor de beginner en voor kinderen moet het programmeren te doen zijn. Het werkt met 'block-based coding', waarbij programmeren een kwestie wordt van een reeks blokjes aanmaken en verslepen.

119 dollar

Het kleine robotje is te koop op Kickstarter vanaf 119 dollar, de levering is in juni 2019. Het gaat om een crowdfundcampagne: de levering kan dus maanden uitlopen, als het product al wordt geleverd. Wel heeft het bedrijf achter Zümi al twee producten succesvol gelanceerd en verscheept.