YouTube gaat overtreders eerst waarschuwen, dan pas straffen
Sanctiesysteem

YouTube gaat overtreders eerst waarschuwen, dan pas straffen

19-02-2019 18:34 Laatste update: 20:03

YouTube past voor het eerst in jaren zijn sanctiesysteem aan voor kanalen die de regels van het videoplatform overtreden.

Videokanalen die de fout in gaan, krijgen vanaf 25 februari eerst een waarschuwing, schrijft YouTube in een toelichting op het nieuwe systeem. Aan die waarschuwing is geen straf verbonden: YouTube verwijdert alleen de gewraakte content.

Volgens YouTube moet het nieuwe beleid ertoe leiden dat de beheerders van een YouTube-kanaal voldoende tijd krijgen om de regels te lezen. “Daarna kan iedereen snel weer aan de slag met het maken van mooie content en het contact leggen met de kijkers op een manier die in overstemming is met de regels.”

Kanaal verwijderen

Pas als kanaalbeheerders na de eerste waarschuwing nog een keer de community-richtlijnen overtreden, stelt de videosite sancties in. Die straffen lopen op als beheerders recidiveren.

De eerste keer kunnen beheerders een week lang geen nieuwe content uploaden naar YouTube. Wie voor de tweede keer binnen 90 dagen de fout in gaat, mag twee weken niets uploaden. Bij de derde overtreding verwijdert YouTube het kanaal.

Minder verwarrend

Volgens YouTube is het nieuwe sanctiesysteem transparanter en minder verwarrend. Ook wil de site overtreders meer informatie geven over welke regel(s) zij precies hebben overtreden.

Over het algemeen houden kanaalbeheerders zich overigens prima aan de regels, schrijft YouTube. “98 Procent overtreedt de richtlijnen nooit.” En van de kanalen die een keer worden bestraft, maakt 94 procent het nooit meer te bont.

Zo werkt YouTube Kids:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's