Last van reisziekte? Deze bril moet misselijkheid voorkomen
Anti-reisziektebril

Last van reisziekte? Deze bril moet misselijkheid voorkomen

07-07-2019 12:35 Laatste update: 12:35

Voor wie deze vakantietijd betekent misselijk in de auto zitten, heeft Citroen een oplossing in de vorm van de reiziektebril SeeTroën.

Eén op de drie mensen heeft er last van: wagenziekte. Op je smartphone kijken terwijl je achterin de auto zit maakt de kans dat je misselijk wordt nog groter. Autofabrikant Citroen biedt sinds vorig jaar een oplossing met de bril tegen reisziekte genaamd SeeTroën.

Het ziet er nogal vreemd uit, die witte bril die naast twee rondingen aan de voorkant ook op iedere poot een gat heeft. De Franse automotive ontwerpers bij Citroën onderstrepen maar weer dat ze hun eigenwijsheid en lef om het anders te doen nog niet kwijt zijn. Ook de bril biedt een nieuwe kijk op bestaande wetenschap; reisziekte ontstaat doordat wat je ziet niet klopt bij wat je voelt.

Synchroniseren

De SeeTroën corrigeert dat beeld met vloeistof in het frame van de bril. De blauwe substantie aan de randen van je gezichtskader beweegt mee met de buitenwereld wat misselijkheid kan voorkomen.

Zet de bril op als je de eerste symptomen van wagenziekte voelt, en na twaalf minuten moet je brein synchroniseren met de beweging die je evenwichtsorgaan opmerkt. Als je weer in sync bent kun je de bril weer afdoen.

'Bij 5% van de mensen werkt het niet'

En, werkt het? De Volkskrant deed de proef op de som met iemand die extreem veel last heeft van reisziekte. Ze werd achterin een snikhete auto geplaatst met de opdracht de hele weg op haar smartphone te kijken, terwijl de chauffeur hard optrok, nog harder remde en korte bochten draaide.

Zij hoort helaas bij de 5% bij wie de bril niet werkt, want Citroen zegt dat de reisziektebril in 95% van de gevallen werkt. Maar vreemd genoeg had de tester tijdens de test maar korte tijd de bril op, dus of het voor haar echt niet werkt? Voor 99 euro neem je zelf de proef op de som.