© Bright

'Apple wil iOS- en Mac-apps samenvoegen'

De nieuwe Apple-producten na de presentatie

Van iPad naar iMac

'Apple wil iOS- en Mac-apps samenvoegen'

20-02-2019 12:28 Laatste update: 12:29

Apple wil ontwikkelaars in één keer een app voor iPhone, iPad en Macs laten maken. Zo moeten er meer apps voor Macs beschikbaar komen. De besturingssystemen iOS en Mac OS blijven wel gescheiden.

Later dit jaar neemt Apple tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie alvast een voorschot op dat samenvoegen, meldt de meestal goed ingevoerde journalist Mark Gurman van Bloomberg. Apple zou ontwikkelaars alvast de mogelijkheid geven om van hun iPad-apps makkelijk een app voor de Mac te maken. De apps moeten nog wel los ingestuurd worden voor de App Stores voor Mac en iOS, maar de onderliggende software hoeft niet twee keer gemaakt te worden.

In 2020 volgen iPhone-apps. Dan zouden ontwikkelaars ook die apps simpel kunnen omzetten naar Mac-apps. Die stap komt later, omdat het moeilijker zou zijn om de iPhone-apps die gemaakt zijn voor een klein scherm om te zetten naar het grotere scherm van MacBooks en iMacs.

Eén app voor alle Apple-apparaten

Als de samenvoeging in 2021 is afgerond, hoeven ontwikkelaars voortaan nog maar één app in te dienen bij Apple. Die werkt dan op iPhone, iPad en Mac, waardoor de twee losse Apple App Stores dan worden samengevoegd. De besturingssystemen iOS en macOS zouden verder wel nadrukkelijk gescheiden blijven.

Apple is zelf al begonnen met het overzetten van iOS-apps naar de Mac. In het vorig jaar verschenen Apple-besturingssysteem macOS Mojave zitten apps als Apple Woning, Aandelen en Dictafoon, die zijn overgezet vanaf iOS en geschikt zijn gemaakt voor de Mac. Apple kondigde een samenvoeging tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie in 2018 al aan, maar nog zonder planning.

Eigen chips voor Macs

Ondertussen zou Apple ook werken aan eigen chips voor Macs. De computers van Apple werken nu nog met Intel-chips, terwijl de chips in iPhones en iPads door Apple zelf ontworpen zijn.

Dat is niet alleen goedkoper voor Apple, het bedrijf kan zijn software dan ook beter op de chips afstemmen. Apples eigen chips zijn bovendien inmiddels sneller dan die van Intel.

Kijk ook: review van de nieuwe Mac Mini

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetreviews